Mennyei koreai egytálétel: kimchis sült rizs

Mennyei koreai egytálétel: kimchis sült rizs

Ha rajongsz az ázsiai konyháért és imádod a fermentált zöldségeket, akkor ez a fogás nagy kedvenced lesz. A kimchis sült rizst ráadásul könnyedén elkészítheted ezzel a recepttel.


Hozzávalók:

  • 2 bögre rizs (Sushirizsből vagy más kis szemű rizsből készítsük. Ha frissen főtt, hagyjuk 5-10 percig szobahőmérsékleten, hogy kihűljön főzés előtt!)
  • 250 g kimchi (apróra vágva)
  • 1 kis fej fehér hagyma (apróra vágva)
  • 100 g gomba
  • 2 teáskanál szezámolaj
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek chilipaszta (vagy gochujang, koreai chilipaprika-massza)
  • 2 db tojás (tükörtojásként megsütve a tálaláshoz)
  • 1 közepes db újhagyma (vékonyra szeletelve a tálaláshoz)
  • 2 g tengeri hínár (szárított, pörkölt algalapok felaprítva a tálaláshoz)
Elkészítése:

Melegítsünk fel egy enyhén kiolajozott, nagy serpenyőt közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott fehérhagymát, és kevergetve gyorsan pirítsuk magas lángon. Ezután adjuk hozzá a kimchit, a kimchi levét, a szójaszószt és a gochujang-ot is, ami egy koreai chilipaprika-massza.

Kevergetve süssük, amíg a kimchi puha és mély színű nem lesz, nagyjából 3-4 percig. Szánjunk időt erre a lépésre, hogy a gazdag ízek kialakuljanak. Adjuk hozzá a gombát, gyökerét eltávolítva, leöblítve és lecsepegtetve, keverjük hozzá néhány másodpercig.

Ezután adjuk hozzá a rizst, és mérsékeljük a hőt közepesen alacsonyra. Addig keverjük, amíg minden része jól el nem keveredik, és a csomósodott rizs fel nem törik, nagyjából 3-4 percig. Miután a rizst egyenletesen bevonta a kimchi, emeljük a hőt, és folytassuk a rizs sütését, időnként megforgatva. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A végén keverjük hozzá a szezámolajat és az opcionális szezámmagot.

Tálaláskor merjük kis tálakba, süssünk rá tükörtojást, díszíthetjük fekete szezámmaggal, szárított algacsíkokkal és/vagy apróra vágott újhagymával.


A figyelmetekbe ajánljuk