A kínai uborkasaláta egy jó köret, amelyet egyszerű elkészíteni, de ízben is remekül teljesít.
Hozzávalók
Chiliolaj:
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva (kb. 4 teáskanál)
- 1 evőkanál apróra vágott gyömbér
- 1 1/2 teáskanál chilipehely
- 2 evőkanál gochugaru (koreai paprikapehely)
- 1 teáskanál kóser só
- 1/3 csésze olaj, lehet növényi, szőlőmag vagy bármilyen semleges olaj.
Uborka saláta:
- 1-1 1/4 font japán uborka
- kis csipetnyi kóser só, kb. 1/4-1/2 teáskanálnyi
- 3 gerezd fokhagyma, reszelt vagy meghámozott fokhagyma
- 2 evőkanál rizsecet
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál fűszeres chiliolaj
- 1 1/2 teáskanál cukor
- 2 teáskanál szezámolajpirított szezámmag a díszítéshez.
Elkészítés
A chiliolajnak időre van szüksége ahhoz, hogy összeálljon, ezért először ezt készítsük el. Egy nappal korábban is elkészítheted. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a felaprított gyömbért, a chilipelyhet, a gochugarut és a sót egy hőálló tálba. A tálba forró olajat fogsz önteni, ezért kerüld az olyan tálakat, amelyek megrepedhetnek (például az üveg és néhány porcelán). Melegítsük az olajat egy serpenyőben közepesen magas hőfokon 2-3 percig, amíg az olaj enyhén felmelegedik. Nagyon óvatosan öntsd a forró olajat a fűszerekre.
.Hagyjuk az olajat legalább 30 percig ázni. Ezután Vágd le az uborkák végeit, aztán vágd az uborkákat hosszában félbe.Tedd az uborkahéjakat a vágott felükkel lefelé. Ezután helyezd a kés oldalát az uborka fölé. A tenyerünk húsos részével ütögessük a késsel az uborkát, amíg az szét nem hasad. Ügyelj arra, hogy az uborka teljes hosszában törjön össze. Ezután szeleteld fel az uborkát átlósan, körülbelül 1/2 hüvelyk vastag szeletekre. Az uborkaszeleteket tedd át egy tálba.Szórj egy csipetnyi kóser sót az uborkára, és keverd össze.
Hagyd az uborkát 20 percig állni. Ezután engedd le a tál alján lévő felesleges vizet. Az uborkákat nem kell leöblíteni. Tedd a reszelt/zúzott fokhagymát egy tálba, és keverd össze a rizsecettel. Hagyd állni 10-15 percig, hogy a fokhagyma megpuhuljon. Add hozzá a szójaszószt, 2 evőkanál chiliolajat (borsdarabkákkal és fűszerekkel), a cukrot és a szezámolajat. Közvetlenül az uborkasaláta tálalása előtt forgasd össze az uborkadarabokat a mártással. Díszítésként szórd meg az uborkasalátát pirított szezámmaggal. Tálald a zúzott uborkasalátát jázminrizzsel, vagy kókuszrizzsel.