dak juk, koraei csirkés rizsleves

Készítsd el a koreaiak egyik nagy kedvencét: rizsleves recept

Az ázsiai konyha – azon belül is a koreai – napjainkban óriási népszerűségnek örvend, az eddig rajongott olasz konyhát is letaszította a trónról. Ha pedig te is imádod a távol-keleti gasztronómiát, ezt a csirkés rizsleves (Dak Juk) receptet muszáj kipróbálnod!


Összetevők:

  • 1 csésze (215 g) rövid szemű rizs
  • 1 kisebb egész csirke
  • 8 közepes gerezd fokhagyma, 6 egész és 2 aprítva
  • 1 darab friss gyömbér (10 g)
  • 3 újhagyma
  • 25 ml pirított szezámolaj
  • 1 kisebb sárgarépa
  • egy félbe vágott vöröshagyma
  • 1/2 közepes cukkini

Ez is érdekelhet: Rangsorolták a világ legjobb leveseit: 2 magyar klasszikus is a lista elején

Elkészítése:

Egy közepes tálban 3 deciliter hideg vízben áztassuk körülbelül 1 órán át a rizst, majd jól csepegtessük le.

Közben egy nagyobb edénybe tegyük a csirkét, az egész fokhagymagerezdeket, a gyömbért és az újhagyma fehér részét 2 liter vízbe. Forraljuk fel, majd fedjük le, és főzzük lassú tűzön, amíg a hús megfő.

Ezután szedjük ki a csirkét, hagyjuk hűlni, majd szűrjük le a húslevest.

Következő lépésként egy másik edényben közepes lángon melegítsük fel a szezámolajat. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett rizst, és gyakori kevergetés mellett főzzük, körülbelül 3 percig. Ezt követően tegyük hozzá a sárgarépát, a hagymát és a cukkinit, szintén kevergessük, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak, és a rizsszemek enyhén áttetszővé válnak, ez nagyjából 2 perc.

Olvasd el ezt is! Frissítő és könnyű leves a nyárra: avokádó-krémleves

dak juk, koraei csirk\u00e9s rizsleves

Shutterstock

Adjunk hozzá 6 csésze leszűrt húslevest, és keverjük össze, hogy a serpenyő alján lévő keményítőt felkaparjuk. Gyorsan forraljuk fel, majd főzzük, időnként megkeverve, hogy semmi ne ragadjon a serpenyő aljára, illetve amíg a rizsszemek megpuhulnak és a leves besűrűsödik, körülbelül 30 percig. Amíg készül, aprítsük fel a csirkehúst.

Fél óra után tegyük a csirkehús kétharmadát és az újhagyma zöldjét a leveshez, a maradék 2 gerezd apróra vágott fokhagymával együtt. Főzzük, ameddig a csirke átmelegszik. Amennyiben a leves állaga sűrűbb, mint szeretnénk, hígítsuk fel tetszés szerint a maradék húslevessel. Végül ízlés szerint sózzuk, és már tálalhatjuk is.

A figyelmetekbe ajánljuk