A Potage nevű francia leves nemcsak amiatt tökéletes választás, mert szinte bármilyen alapanyagból készíthető, hanem mert eszméletlenül krémes és intenzív ízű, teljes értékű, tápanyagban gazdag és még laktató fogásként is szolgál. Mutatjuk, hogy készül a testes, ízvilágban gazdag leves a The Kitchn receptje szerint.
Vegetáriánusok számára tökéletes az év minden szakaszában a krémleves, mely Franciaországból származik. Eredetileg a farmerek és a parasztok készítettek hasonló levest, melynek lényege, hogy az épp rendelkezésükre álló, szezonális zöldségeket pürésítették, így energiában gazdag, meleg étel került az asztalra. Lehetőség szerint valamilyen nehezebb tejtermékkel sűrítették még jobban. Plusz pont, hogy az elkészítése is gyerekjáték, a kezdők is bátran kipróbálhatják, hiszen garantáltan sikerélményben lesz részük.
Fotó: Unsplash
Azért is olyan fantasztikus ez a recept, hiszen szinte bármilyen zöldségből elkészíthetjük, de akár többet is felhasználhatunk egyszerre, legyen krumpli, paszternák, répa, édesburgonya, szárzeller vagy cékla, a lehetőségek tárháza tényleg végtelen.
Ez is érdekelhet! Vegán finomságra vágysz? Így készül a répás hot dog
Hozzávalók:
- bármilyen gyökérzöldség, amit otthon találunk;
- hagyma;
- fokhagyma;
- friss rozmaring és/vagy kakukkfű;
- só, bors;
- húsleves alaplé, ami helyettesíthető vízzel;
- tejszín, de ez is helyettesíthető zsírosabb kókusztejjel.
Így készítsük el:
- kockázzuk fel a zöldségeket;
- dinszteljük meg a hagymát és a fokhagymát;
- dobjuk hozzá a zöldségeket, majd pirítsuk le;
- sózzuk, borsozzuk, aztán öntsük fel az alaplével vagy vízzel;
- gyöngyöző lángon főzzük, míg megpuhulnak a zöldségek;
- vegyük ki a fűszereket, majd adjuk hozzá a tejszínt;
- végül egy turmixgép segítségével turmixoljuk krémesre és tálalhatjuk a levest.