A sajt az egyik olyan alapélelmiszer, amit szinte mindenki imád. Legyen szó a hétköznapi trappistáról, az önmagában is isteni mozarrelláról vagy a füstölt sajtokról, mindenkinek megvan a kedvence. A sajtimádók nagy része azonban egy dologban egyetért: az olvasztott sajt egyszerűen finomabb bármi másnál. De vajon milyen tudományos magyarázat áll a különös jelenség mögött? A szakértők szerint ennek egyszerű tudományos oka van.
Bár pontos számot nem ismerünk, nagyjából 1800 különböző fajtájú sajtot ismerünk jelenleg. A skála elég széles, a bármelyik boltban megkapható ömlesztett termékektől, az olyan sajtokig, amelyeket különös módon lárvákkal érlelnek.
Az IFL Science most annak a kérdésnek járt utána, miképp lehetséges, hogyha – legyen szó bármilyen sajtról – megolvasztjuk, egyszerűen ízletesebbnek, finomabbnak érezzük. Először is nézzük meg, hogy mi történik a népszerű élelmiszerrel, amikor hő hatásának van kitéve: a tejfehérjékben lévő zsír kiolvad, ami a krémes, lágy állagot ad neki.
Ez a zsír pedig a központi idegrendszerre olyan hatással van, amit nem éreznénk, ha természetes állapotában fogyasztanánk a sajtot.
Ez is érdekelhet! Könnyű, laktató nyáresti finomság: görögdinnyés grillezett sajt
Bár az elmúlt években kétségtelenül egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző diéták és ebből fakadóan a zsírszegény ételek, az evolúció során kialakult reakcióinkat ez nem változtatja meg.
A Yale Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az emberi agyra a zsíros ételek fogyasztása
– idézi Dr Inna Husaint a portál.
Lehet, hogy az evolúciós fejlődésünk, lehet, hogy a tanult viselkedésmintáink miatt, de egyszerűen boldogabbak vagyunk, akkor zsírban gazdag élelmiszereket fogyasztunk.
A portál emlékeztet, hogy természetesen nem minden sajt olvad egyformán, ezért különösen fontos odafigyelni arra, hogy melyik tejterméket mennyi ideig tesszük ki hő hatásának. A zsírosabb sajtok krémesebb, lágyabb állagúak lesznek az olvasztás után, míg a kevésbé zsíros fajták könnyen összecsomósodhatnak.
Ajánljuk figyelmedbe! Egy tanulmány szerint a boldog élet egyik kulcsa a sajtfogyasztás
Mindezek mellett van egy másik oka is annak, hogy az olvasztott sajtok egyszerűen ízletesebbek. Ez pedig nem más, mint az a tény, hogy