Olvasztott sajt
Fotó: Shutterstock

A sajtból hő hatására kiválnak a zsírok, amik ízletesebbé teszik az ételt

Miért lesz finomabb a sajt, miután megolvasztjuk? A tudomány tudja a választ!

A sajt az egyik olyan alapélelmiszer, amit szinte mindenki imád. Legyen szó a hétköznapi trappistáról, az önmagában is isteni mozarrelláról vagy a füstölt sajtokról, mindenkinek megvan a kedvence. A sajtimádók nagy része azonban egy dologban egyetért: az olvasztott sajt egyszerűen finomabb bármi másnál. De vajon milyen tudományos magyarázat áll a különös jelenség mögött? A szakértők szerint ennek egyszerű tudományos oka van.



Bár pontos számot nem ismerünk, nagyjából 1800 különböző fajtájú sajtot ismerünk jelenleg. A skála elég széles, a bármelyik boltban megkapható ömlesztett termékektől, az olyan sajtokig, amelyeket különös módon lárvákkal érlelnek.

Az IFL Science most annak a kérdésnek járt utána, miképp lehetséges, hogyha – legyen szó bármilyen sajtról – megolvasztjuk, egyszerűen ízletesebbnek, finomabbnak érezzük. Először is nézzük meg, hogy mi történik a népszerű élelmiszerrel, amikor hő hatásának van kitéve: a tejfehérjékben lévő zsír kiolvad, ami a krémes, lágy állagot ad neki.

Ez a zsír pedig a központi idegrendszerre olyan hatással van, amit nem éreznénk, ha természetes állapotában fogyasztanánk a sajtot.

Ez is érdekelhet! Könnyű, laktató nyáresti finomság: görögdinnyés grillezett sajt

Bár az elmúlt években kétségtelenül egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző diéták és ebből fakadóan a zsírszegény ételek, az evolúció során kialakult reakcióinkat ez nem változtatja meg.

A Yale Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az emberi agyra a zsíros ételek fogyasztása

– idézi Dr Inna Husaint a portál.

Lehet, hogy az evolúciós fejlődésünk, lehet, hogy a tanult viselkedésmintáink miatt, de egyszerűen boldogabbak vagyunk, akkor zsírban gazdag élelmiszereket fogyasztunk.

A portál emlékeztet, hogy természetesen nem minden sajt olvad egyformán, ezért különösen fontos odafigyelni arra, hogy melyik tejterméket mennyi ideig tesszük ki hő hatásának. A zsírosabb sajtok krémesebb, lágyabb állagúak lesznek az olvasztás után, míg a kevésbé zsíros fajták könnyen összecsomósodhatnak.

Ajánljuk figyelmedbe! Egy tanulmány szerint a boldog élet egyik kulcsa a sajtfogyasztás

Mindezek mellett van egy másik oka is annak, hogy az olvasztott sajtok egyszerűen ízletesebbek. Ez pedig nem más, mint az a tény, hogy

a hő hatására a sajtból aminosavak is felszabadulnak, amik előidézhetik az úgynevezett „unami” ízt is.

A figyelmetekbe ajánljuk