különböző sajtok egy fa vágódeszkán
Fotó: Shutterstock

Ehetnek-e sajtot a cukorbetegek?

Te is nehezen tudod elképelni az életet sajt nélkül? De vajon mit tegyenek a cukorbetegek, szükséges-e mellőzniük ezt a tejterméket az étrendjükből?


A különleges táplálkozási igényűek számára azonban kritikus lehet, ha tudják, hogy biztonságosan fogyaszthatják-e a sajtot. Bár a táplálkozási szakértők véleménye megoszlik arról, hogy a sajtot és a tejtermékeket be kell-e illeszteni a cukorbetegek étrendjébe, a tudomány azt mutatja, hogy nyugodtan ehetnek sajtot, csak nem mindegy milyen fajtát választanak.

Ez is érdekelhet: Kidobnád a sajt kérgét? Ne tedd! 4 recept, amivel újra felhasználhatod

​Hogyan befolyásolja a sajt a vércukorszintet?

A cukorbetegséggel élőknek különösen oda kell figyelniük az ételek glikémiás indexére és szénhidráttartalmára. Minél magasabb egy élelmiszer GI-e, annál gyorsabban növeli a vércukorszintet. A magas glikémiás indexű élelmiszerek általában magas szénhidráttartalmúak is. Szerencsére a legtöbb sajt alig tartalmaz szénhidrátot, és a GI-skálán alacsonyan helyezkedik el. A GI azonban nem az egyetlen dolog, amit figyelembe kell venni. A sajt nagyszerű fehérje- és zsírforrás is, mindkettő segíthet lelassítani a szénhidrátok emésztését, és a vércukorszint egyenletesebb emelkedéséhez és csökkenéséhez vezethet.

Segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A PLOS Medicine című szaklapban közzétett 2018-as metaanalízis szerint számos tanulmány kimutatta, hogy az olyan tejtermékek, mint a sajt és a joghurt fogyasztása segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Fontos, hogy lehetőség szerint az alacsony telített zsírtartalmú sajtokat válasszuk.

Segíthet megelőzni a vércukorszint-emelkedéseket

A fehérjebevitel a szénhidrátok felszívódásának tompításával segíthet a vércukorszint szabályozásában és a vércukorszint-emelkedések megelőzésében is. A telített zsírokhoz hasonlóan a sajtok fehérjetartalma is széles skálán mozog. Például 3 dkg parmezán 10 gramm fehérjét és 4,2 gramm telített zsírt tartalmaz, míg ugyanennyi cheddar 6,7 gramm fehérjét és 5,4 gramm telített zsírt.

Ha tovább olvasnál: Imádod a sajtokat? Európa 5 legjobb úti célja, ha sajtokról van szó

​Ehetnek-e sajtot a cukorbetegek?

sajtokat \u00e9s bort fogyaszt egy asztalt\u00e1rsas\u00e1g

Fotó: Shutterstock

Köztudott, hogy a nagy mennyiségű telített zsírok fogyasztása szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, amelyeknek a cukorbetegeknél nagyobb a kockázata.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség azt ajánlja, hogy a telített zsírsavak bevitelét korlátozzuk a napi kalóriák kevesebb mint 10%-ára a jó egészség érdekében, ami egy 2000 kalóriás étrend alapján napi 20 grammot jelent. Bár a sajt telített zsírban és nátriumban magasabb, mint sok más élelmiszer, a jó hír az, hogy számos alacsonyabb zsírtartalmú sajtfajta is létezik, amely a cukorbetegek számára is megfelelő lehet, például a túró, a ricotta és az alacsony zsírtartalmú cheddar.

A nátriumszázalékra is érdemes figyelni a sajtokban, a cukorbetegek étrendjében ezt is korlátozni kell, mivel szívbetegséghez is vezethet. Az American Heart Association azt ajánlja, hogy a nátriumbevitelt tartsuk napi 2300 milligramm alatt, és ideális esetben 1500 mg alatt.

A National Institutes of Health szerint az amerikai felnőttek körülbelül 36%-a szenved laktózintoleranciában, ami azt jelenti, hogy nem szívja fel megfelelően a laktózt (a tejtermékekben található cukrot). Szerencsére rengeteg tejmentes sajtpótló áll rendelkezésre. A diófélék, a magvak és a táplálkozási élesztő például helyettesíthetik a sajtot, mivel magas a fehérje- és egészséges zsírtartalmuk, és alacsony a telített zsírsav- és nátriumtartalmuk. Emellett a legtöbb élelmiszerboltban találhatsz szójaalapú vegán sajtokat, amelyek tejmentesek, és hasonló ízűek és fehérjetartalmúak.

​A legjobb sajt kiválasztása cukorbetegség esetén

A Centers for Disease Control and Prevention arra hívja fel a figyelmet, hogy a cukorbetegeknél kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség, mint azoknál, akiknek nincs cukorbetegségük. Az alacsonyabb zsírtartalmú sajtok, mint a svájci, a mozzarella, a provolone és a ricotta jobb választás számukra. Érdemes őket gyümölcsökkel és teljes kiőrlésű gabonafélékkel kombinálni.

Forrás: Eating Well

A figyelmetekbe ajánljuk