Felvágott sajtok egymás mellett.

Illusztráció

Így válaszd ki a legjobb trappista sajtot!

Magyarországon egyértelműen a trappista a legnépszerűbb sajt, ám ennek a típusnak a képviselői nem sok szakmai sikert könyvelhettek el a közelmúltban. Ennek többek között az is lehet az egyik oka, hogy a gyártók és a forgalmazók jelentős része hagyományos és nem prémium trappistát készít.


A magyar trappista sajtoknak az elmúlt időszakban nem sok babér termett a különböző versenyeken, a legutóbbi Sajtmustrán például csupán egy ilyen típusú terméket, az Agria Sajtmanufaktúra Egri Trappistáját díjazták – írja a Haszon Magazin.

Fejes János sajtján kívül a Magyar márkanév alatt forgalmazott trappista ért el számottevő sikert, hiszen elsőként ez a termék kapta meg a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyet.

Fontos megjegyezni, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) kétféle trappista sajtot különböztet meg: a hagyományosnak mondható, szinte mindenki által jól ismert „trappista sajtot”, valamint a prémium „különleges trappista sajtot”.

A MÉ a hagyományosnál jóval precízebben szabályozza a prémium trappista előállítási technológiáját.

A különleges trappista „tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt"

– áll a Magyar Élelmiszerkönyv II. kötetében.

A prémium trappistáknak számos kritériumnak kell megfelelniük, így amennyiben sajtvásárlásra kerül sor az alábbi tényezőkre érdemes odafigyelni:

  • Fóliába vagy paraffinba legyen csomagolva. Az egész sajt korong vagy hasáb alakú legyen. Az alap- és fedőlapjának síknak, oldalfelületének enyhén kidomborodónak, a fóliának vagy a paraffinnak pedig sértetlennek, egyenletesnek kell lennie. Valamint az is fontos, hogy a sajt felületére simuljon.
  • A kérgüknek jól gondozottnak, simának, aranysárga esetleg aranybarna színűnek, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintásúnak kell lennie.
  • A különleges trappista sajt jól vágható, rugalmas, hajlítható és a szájban elomló.
  • A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű legyen, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyukakkal.
  • Jellegzetesnek, enyhén aromásnak kell lennie, idegen szagoktól mentesnek.
  • Jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, illetve telt, idegen íztől mentes lehet csakis a különleges trappista.

A prémium minőségnek azonban megvan az ára, ha különleges trappista akár kétszer annyiba is kerülhet, mint a hagyományos verzió.

A figyelmetekbe ajánljuk