sajt
A legtöbb háztartásban akad egy darab Parmigiano-Reggiano, Grana Padano vagy pecorino Romano a hűtőben, aminek már csak a kemény, kissé megszáradt kérge maradt meg. De mit lehet vele kezdeni? Mutatjuk!

A Vince mutatta be a food52 cikke alapján, hogy ahelyett, hogy a sajt széle a kukában végezné, ajánlott inkább felhasználni.

Persze a sajt kérgét nem önmagában kell elfogyasztani:kiváló ízesítést biztosít többek között levesekhez és tésztaszószokhoz. Emellett, ha valaki csökkentené az otthoni élelmiszer-hulladék mennyiségét, akkor különösen jól jöhet a sajt szélének felhasználása.

Az étel elkészítéséhez használt sajtkérget azonban fontos megtisztítani, ami nem nagy munka: csak le kell öblíteni, majd egy papír segítségével szárazra kell törölni. Végül egy késsel el kell távolítani a felületén található felesleges viaszt.

Ez is érdekelhet: Imádod a sajtokat? Európa 5 legjobb úti célja, ha sajtokról van szó

Ha pedig valaki nem azonnal használná fel, akkor érdemes egy légmentesen záródó zacskóban vagy dobozban tárolna. A héjat tartsuk a fagyasztóban, egészen addig amíg nem kerül felhasználásra – tanácsolja a Vince.

Leves

Shutterstock

A sajthéj felhasználásának egyik legnépszerűbb módja a leves.

Ha ízlik a reszelt sajttal „díszített” leves, akkor ez a verzió is nagy siker lesz.

Adjunk kedvenc erőlevesünkhöz nagyjából 130 gramm Parmigiano-Reggiano sajtkérget. Ezután fűszernövényekkel (rozmaring, kakukkfű) és zöldségekkel (paradicsom, zöldborsó) együtt pároljuk meg a héjat a lében. A sajt kéreg lágyítani fogja az alaplé ízét és krémesebbé teszi azt.

A végeredmény egy bársonyos, finom diós ízjegyekkel rendelkező leves lesz. Innentől tetszés szerint alakítható az étel. A héjat csak közvetlenül tálalás előtt kell eltávolítani. Az elkészített leves tetejét pedig természetesen sajtreszelékkel díszítsük.

Tészta

Shutterstock

A kérget néha a házi tésztaszószokhoz, például a klasszikus marinarához is hozzá szokták adni.

Ebben az esetben a Parmigiano-Reggiano vagy Grana Padano kérget paradicsommal és bazsalikommal kell megpárolni. A héj enyhén sós ízt ad a szósznak, miközben sűríti a textúráját. Tálalás előtt itt se felejtsük eltávolítani a kérget.

Olvasd el ezt is! Így válaszd ki a legjobb trappista sajtot!

Rizottó

Shutterstock

A rizottókat általában alaplevével vagy vízzel szokás megfőzni, így nem is kérdés, hogy ezekbe is mehet bele a sajt kérge.

Amíg a folyadék felmelegszik, hozzáadjuk a héjat, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a rozmaringot, és megpároljuk az összetevőket. A rizottót rendkívül feldobják majd a húsleves sajtos jegyei, az eredmény pedig egy finom, csábítóan krémes fogás lesz.

Olívaolaj 

Ha valaki kedveli az olívaolajat, nagy rajongója lesz a következő trükknek is!

Ehhez szükségünk lesz egy pecorino Romano sajt héjára, amit egy üveg extra szűz olívaolajhoz adunk. Hagyjuk állni a „keveréket” néhány napig, hogy a sajt íze megfelelően átjárja az olajat.

A házi készítésű ízesített olívaolajunkhoz hozzáadhatunk más fűszernövényeket is, például kakukkfüvet, rozmaringot vagy fokhagymát. Fogyasszuk ropogós pirítós kenyérrel!

Tökéletes előétel snack, amit akármilyen összejövetelen jól mutat!


A figyelmetekbe ajánljuk