parmezán

Ezért nem kéne parmezánt szórnunk a tésztára

Egy ínycsiklandó olasz tésztaétel elképzelhetetlen sajt nélkül. De milyen sajtot érdemes választani? Sokan a parmezánra szavaznak azonban van ennél egy sokkal jobb alternatíva, ami nem más, mint a Pecorino Romano.


Mi a különbség a parmezán és a Pecorino Romano között?

A két sajtnak kétségtelenül vannak hasonlóságai. Mindkettő kemény, érlelt, sós olasz sajt. A fő különbség az, hogy a parmezán tehéntejből, a pecorino pedig juhtejből készült. És bár mindkét sajtot érlelik, az érlelési idő tekintetében jelentősek a különbségek. A parmezánt 1-3 évig érlelik, míg a fiatalabb Pecorino általában csak néhány hónapig érlelődik.

Ez is érdekelhet:A világon csupán két ember ismeri a világ legdrágább sajtjának receptjét

​Mi a parmezán sajt legjobb felhasználási módja?

A parmezán méltán népszerű a kellemesen sós, diós íze és a lágy állaga miatt. Remekül passzol a csirkéhez és különféle zöldségekhez, de akár a húsgombócok tölteléke is lehet, és gazdagabbá teszi a leveseket és mártásokat is. De összességében a parmezán sokkal jobban teljesít „mellékszerepben", mint főszereplőként.

​Mihez ajánlott a Pecorino Romano?

Bár a Pecorino egyértelműen egy kevésbé népszerű sajt, nyilvánvaló fölényét nem lehet vitatni. Pompás krémessége olyan textúrát kölcsönöz a sajtnak, amellyel még a parmezán sem tud versenyezni. Emellett jellegzetes íze mélységet ad az egyszerűbb ételeknek is, például a könnyebb tésztáknak vagy a gratinoknak.

Pecorino önmagában is élvezetes lehet egy pohár borral. Persze a parmezánt is fogyaszthatjuk önmagában, de nem működik olyan jól asztali sajtként, mint a Pecorino.

Olvasd el ezt is! Íme, a világ legveszélyesebb sajtja

Felcserélhetőek?

Persze nem történik nagy baj, ha felcseréljük olykor őket, azonban a különféle olasz receptek nem véletlenül írják elő az adott sajtot. Így ha tökéletes ízélményre törekszünk, érdemes ragaszkodik a leírtakhoz.

A figyelmetekbe ajánljuk