sajt gyümölcsökkel

Egy tanulmány szerint a boldog élet egyik kulcsa a sajtfogyasztás

A Nature Human Behaviour című szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a mentális jólét egyértelműen összefügg az egészséges öregedéssel – ebben pedig az adatok alapján sokat segít a rendszeres gyümölcs- és sajtfogyasztás, írja a Scimex.


Wang Tiange és munkatársai európai származású emberek nyilvánosan elérhető genetikai adatait elemezték, hogy megvizsgálják a mentális jólét hatását az öregedés minőségére.

A minimum 800 ezer, maximum 2,3 millió ember mintáit tartalmazó adathalmazok elemzése során azt találták, hogy a jobb mentális állapotú egyének általában egészségesebb öregedést tapasztalnak, és hosszabb ideig élnek.

A kutatás során az is kiderült, hogy a jövedelem, az oktatás és a foglalkozás mind összefüggésbe hozható a jobb mentális egészséggel – ezek közül a jövedelem növekedése volt a leginkább pozitívabb hatással. Emellett az is ismét megerősítést nyert, hogy a mozgásszegény életmód leküzdése, a dohányzás mérséklése és a gyümölcsfogyasztás is hozzájárul a jóléthez.

Meglepetésre a tudósok a rendszeres sajtfogyasztás és a boldogabb élet között is erős összefüggést találtak.

\u00e9rlelt sajt

Illusztráció

Fotó: Alexander Maasch/Unsplash

Az eredmények rávilágítanak a mentális egészség kulcsfontosságú szerepére. A szerzők szerint a mentális jólét általános javításával egyértelmű lépéseket tehetünk a boldogabb és egészségesebb élet és a lassabb ütemű öregedés felé. A tanulmány egyetlen hiányossága, hogy kizárólag európai alanyok mintái alapján készült, így az eredmények jelen állás szerint nem vonatkoztathatók általánosan minden emberre.

Hivatalos tehát, hogy a sajt hozzájárul a boldogságunkhoz – egy bizonyos fajta azonban valószínűleg már nem sokáig. Könnyen lehet ugyanis, hogy a camembert hamarosan eltűnik a boltok polcairól. Ennek okairól itt írtunk bővebben.

A figyelmetekbe ajánljuk