A camembert a világ egyik legnépszerűbb sajtjának számít, de banális okból most mégis eltűnhet a polcokról. Ráadásul nem ez az egyetlen sajt, amit „kihalás” fenyeget.
A camembert egy magas zsírtartalmú lágy sajt, mely arról a normandiai faluról kapta a nevét, ahol először elkészítették. A sajtrajongóknak Marie Harel nevét kell imáikba foglalniuk, ő volt ugyanis az, aki 1791-ben megalkotta a sajtféle ma ismert fajtájá, mely azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Most azonban veszélybe került a jövője, írja a Vince.
Ez is érdekelhet: „Minél öregebb annál jobb" – 5 tévhit a sajtokról
A Francia Tudományos Kutatási Központ nemrég közzétett egy jelentést, mely szerint a camembert tömegtermelése miatt olyan mértékben lecsökkent a nemespenész kialakulásáért felelős gombák (Penicillium camemberti) etnikai sokfélesége, hogy az már a faj fennmaradását veszélyezteti. Az ipari sajtkészítés szinte kizárólag a fehér színű gomba törzsére támaszkodik, ahelyett, hogy a gombafaj teljes spektrumát használná.
A híres fehér penész.
Photo by Margaret Jaszowska on UnsplashEz persze nem a véletlen műve: piackutatások szerint a fogyasztók a fehér penésszel borított sajtot részesítik előnyben, a zöld, a szürke vagy éppen a sárga színű penészt kevésbé tartják étvágygerjesztőnek.
A biológiai törvényeket viszont nem lehet kijátszani, így most veszélybe került a camembert jövője.
Hasonló cipőben jár a világhírű francia márványsajt, a juhtejből készült rokfort is. Utóbbinak azonban jobbak az esélyei, ugyanis egy másik sajt, a bleu de termignon gombája kellően közeli rokonságban van a rokfortéihoz, így segíthet a „vérfrissítésben”.
Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Horror a sajtgyártásban: így készül a parmezán
Ha valóban eltűnne a camembert a boltok polcairól, az beláthatatlan következményekkel bírna Normandia gazdaságára, sőt komplett kultúrájára is: a camembert ott egyfajta vallás, van, aki a kávéjába is azt mártogatja.
Arról nem is beszélve, hogy a világ sajtkedvelőinek is egy katasztrófával érne fel a camembert elvesztése...