„Minél öregebb annál jobb" – 5 tévhit a sajtokról

„Minél öregebb annál jobb" – 5 tévhit a sajtokról

A jól ismert legendák szerint az idősebb sajt jobb, vörösborral kell fogyasztani, a maradékot pedig fóliába kell csomagolni. De mi az igazság?


1.       Minél idősebb egy sajt, annál büdösebb

Talán ez lehet az egyik legártalmasabb mítosz. Nem a sajt kora, hanem a típusa növeli a bűzfaktorát, de a minőség sem a kortól függ. Minden sajtnak van egy csúcsidőszaka, amikor a legjobbak, aztán hanyatlani kezdenek.

Ez is érdekelhet: Kidobnád a sajt kérgét? Ne tedd! 4 recept, amivel újra felhasználhatod

Vegán a francia sajt

Mint a legtöbb sajtot világszerte, a francia sajtot is oltóval készítik, amely a fiatal borjak, kecskék és bárányok gyomrában található enzim. Az enzim az, ami a sajt túróját a savótól elválasztja, és nem lehet a fiatal állat megölése nélkül kinyerni.

Bár vannak olyan sajtok, amelyeket Franciaországban hagyományosan tejsavas erjesztéssel készítenek, a gyártók ma már általában hozzáadnak egy kis állati oltót, hogy az erjedés megfelelően induljon.

1.       A sajtot a legjobb vörösborral párosítani

A szakértők véleménye megoszlik arról, hogyan alakult ki a sajt vörösborral való fogyasztásának hagyománya. Egyesek arra hivatkoznak, hogy a sajtot feltehetőleg az étkezések végén szolgálták fel, így a legtöbben szívesen folytatták a főétel mellé kínált üveggel. Mások az első világháborúra tippelnek, amikor a katonák vörösbort kaptak, amelyet a camembert mellé fogyasztottak.

Függetlenül attól, hogy a hagyomány hogyan alakult ki, a szakértők egyetértenek abban, hogy a sajtokhoz nem vörösbor illik. A vörösborban lévő tanninok ugyanis gyakran felerősítik a sajtban lévő sót, és elnyomják annak ízét. A könnyedebb vörösborok működhetnek, de még így is a fehérbor a legjobb választás.

1.       Ha megpenészedik, az rossz

A sajt penészesedik, de ez a penész ritkán, vagy egyáltalán nem ártalmas. A héjhoz hasonlóan apró mértékben behatol, és nagyon kis mértékben megváltoztathatja a sajt ízét, de nem veszélyes. Sőt, egy csík kék penész egy olyan kemény sajtban, mint a cheddar, még jól is jöhet, hiszen mélységet kölcsönöz az ízekben. A fehér penészt azonban le kell vágni, mert elrontja az ízét. Hasonlóképpen a barna és a szürke penészt is jobb levágni, de inkább ízlésbeli, mint egészségügyi okokból.

A héj ehetetlen

A szövetből, viaszból vagy műanyagból készült héjak nyilvánvaló kivételével a legtöbb héj ehető, még a kemény sajtokon is.


A figyelmetekbe ajánljuk