D-vitamin
Shutterstock

4 mítosz a D-vitaminról, amit mindenkinek tudnia kellene

A C-vitamin mellett talán a D-vitaminról beszélünk a legtöbbet, és kiegészítőként is ezt szedik a legtöbben. Ez nem csoda: az egyik leghasznosabb vitaminról van szó, amivel számos betegséget megelőzhetünk, erősíti a csontjainkat és segíti a kalcium felszívódását is. A sok jó dolog mellett azonban becsúszik néhány tévhit is, amit gyakran örök igazságnak veszünk. Ezért is mutatjuk be a D-vitaminnal kapcsolatos leggyakoribb mítoszokat.

Minél több a D-vitamin, annál jobb 

A jóból is megárt a sok; így van ez a D-vitaminnal is.

Bár ritka, hogy túl sok D-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe, nem lehetetlen. A D-vitamin-mérgezés pedig súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Az ilyen túladagolások leggyakrabban a túl nagy dózisú D-vitamin-kiegészítők bevétele miatt következnek be.

A legtöbb ajánlás a 19 és 70 év közötti felnőtteknek 600 NE körül van, a 71 éves és idősebb felnőtteknek pedig 800 NE bevitelét ajánlja. A 9 éves és idősebb korosztály számára a napi felső határ 4000 NE, de egyre többen szednek ennél a felső ajánlásnál többet.

A D-vitamin növeli a kalcium felszívódását, ezért a toxicitást a kalcium felhalmozódása jellemzi a szervezetben. A D-vitamin-toxicitás tünetei közé tartozhat a hányinger, a hányás, a gyakori vizelés, a gyengeség, a csontfájdalom és a vesefájdalom.

A táplálékkiegészítő kiválasztásakor ellenőrizzük az NE-t a dobozon, ideális esetben forduljunk orvoshoz egy vérvizsgálat elvégzéséhez, hogy megállapítsuk, egyáltalán szükségünk van-e étrend-kiegészítőre – erre pedig már egy egyszerű vérvizsgálat is választ ad.

Könnyű D-vitaminhoz jutni

A D-vitamin bevitele nem lehetetlen, de nem is feltétlen könnyű, mivel kevés élelmiszer tartalmazza. A D-vitamin kiváló élelmiszer-forrásai közé tartozik a hal, például a lazac, vagy egy csésze UV-fénynek kitett fehér gomba, de a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok is jó választás.

Ezek az élelmiszerek azonban csak a D-vitamin napi értékének töredékét fedezik. Egy nagy tojás például 44 NE-t viszünk be, a D-vitaminnal dúsított gabonapehely pedig 80 NE-t biztosít, ami a napi mennyiség 10 százalékát teszi ki. Így ezek az élelmiszerek csak csekély mértékben biztosítják a megfelelő mennyiségű D-vitamin forrását.

A D-vitaminos ételek így csak egy kisebb segítséget nyújtanak a megfelelő bevitelére irányuló törekvésében. A D-vitamin pótlását elsősorban a napfénnyel, sötétebb időszakban pedig a táplálékkiegészítőkkel érhetjük el.

d-vitamin

Shutterstock

A D-vitamin-kiegészítők biztosan fogyáshoz vezetnek

Bár mi is többször írtunk arról, hogy az elhízás és a D-vitamin-hiány között bizonyított összefüggés van, még sincs meggyőző tudományos bizonyíték arra, hogy a D-vitamin-kiegészítők szedése segít a derékbőség csökkentésében.

Egy korábbi tanulmány már megállapította, hogy amikor elhízott és túlsúlyos nők D-vitamin-szintjüket étrend-kiegészítővel a normális szintre emelték, miközben kalóriaszegény diétát tartottak és sportoltak, többet fogytak, mint azok a nők, akik szintén kalóriaszegény diétát tartottak és sportoltak, de nem tudták D-vitamin-szintjüket az ideális szintre emelni – hasonló kutatásból egyébként rengeteg van.

A kutatók mégis egyetértenek abban, hogy túl korai lenne bármilyen következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin szedése segíthet a kilók leadásában, mert még nem világos, hogy az alacsony D-vitamin-állapot az elhízás következménye, vagy valamilyen módon részt vesz annak okában.

Az elegendő D-vitamin azonban segíthet abban, hogy egészségesebben éljünk, ami viszont egyenes út a fogyáshoz.

Minden nőnek ugyanannyi D-vitaminra van szüksége

d-vitamin n\u0151

Shutterstock

Valójában bizonyos nőknek több vagy éppen kevesebb D-vitaminra lehet szükségük. Különösen a várandós nők számára lehet hasznos a több vitamin.

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című szaklapban 2016 októberében megjelent tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik télen szülnek, és a terhesség korai szakaszában D-vitamin-hiányban szenvednek, vagy a terhesség alatt a normálisnál nagyobb súlyt szednek fel, nagyobb D-vitamin-dózisra lehet szükségük, mint más terhes nőknek.

Emellett a terhesség alatt a súlyos D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható többek között az újszülöttkori veleszületett tályogbetegséggel és törésekkel, bár ez ritkán fordul elő. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy napi 1000-2000 NE D-vitamin bevitele biztonságos a terhes nők számára.

Más bizonyítékok is vannak arra, hogy a D-vitamin fontos az anya és a baba egészsége szempontjából. A Clinical Nutrition című szaklapban 2020 júniusában megjelent áttekintés szerint a D-vitamin-pótlás hasznos lehet a preeklampszia megelőzésében.

(Forrás: Every Day Health)


A figyelmetekbe ajánljuk