sajt
Shutterstock

Egyre népszerűbb a francia sajtdiéta, de érdemes kipróbálni?

Egyre többen nyúlnak a sajtokhoz, ha fogyni szeretnének, de nem mindegyik sajttípus alkalmas rá.

Nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett francia sajtdiéta, ami miatt a Vince megnézte, hogy mit is takar pontosan a kifejezés, és valóban hatékony-e.

A diéta röviden

A sajt amellett, hogy finom, tele van vitaminnal, fehérjével és ásványi anyagokkal.

Emellett a táplálkozáskutatók legújabb felfedezése szerint, a nyers tejből készült változatok rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás veszélyét. A működési elv: a nyers (nem pasztőrözött) tejből készülő élelmiszerek a bennük található aminosavak révén karbantartják a bél nyálkahártyáját. Ezzel segítik az egészséges bélflóra fenntartását, ami hosszútávon az elhízás ellen hat – írja a Vince.

Melyik sajt a legjobb?

Shutterstock

A sajtok magas zsírtartalmuk miatt valóságos kalóriabombaként lettek elkönyvelve. Ez kétségtelen, ám az is tény, hogy cserébe sokáig jóllakottnak érezzük magunkat tőlük. És ha már francia diéta: érdemes azokat a sajtokat választani, amiket a franciák esznek.

Ilyenek például a zsíros kékpenészes fajták.

Mit mond  a szakértő: 

A Falstaff kérdésére a korábbi svájci sajtvilágbajnok Walo von Mühlenen elmondta, nincs meggyőződve a sajtdiéta hatékonyságáról. A nyers tejből készült sajtokat azonban ő is egyértelműen az egészséges élelmiszerek közé sorolta.

Ezek tartalmazzák a legváltozatosabb tejsav-baktérium tenyészetet és enzimeket. Gazdag tápanyagtartalmuk miatt sokáig telítettnek érezzük magunkat tőle, miközben erősítik az immunrendszert

– mondta Mühlenen, majd hozzátette:

A nyers tejből készült sajtoknál a tejet nem kezelik. Így átmentődik a sajtba az összes tápanyag és az erjedés részben a tejben található baktériumok segítségével megy végbe. Ezért az ízük is sokkal változatosabb, mint a pasztőrözött tejeknél. Azoknál utólag adják hozzá a gyári tejsavbaktériumot, amiből mindössze 3-4 különböző készül a világban.

Shutterstock

Melyik sajt készül nyers tejből? 

Tipikusan a camembert, feta, raclette, tilsiter, roquefort nyers tejből készül. Bizonyos kemény sajtok között is találni, ilyen lehet a Bergkäse, az ementáli, a parmezán és a Gruyére.

A figyelmetekbe ajánljuk