mediterrán étrend

2023 legjobb diétatrendjét nem kihivás követni

A U.S. News and World Report el is készítette listáját a legjobb diétákról, az eredmény pedig senkit se lepett meg. Hiszen hatodik éve a mediterrán diéta végez az élen.


A mediterrán étrend egy olyan étkezési mód, amely a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket és olívaolajat helyezi előtérbe. Itt a hal a fő fehérjeforrás a vörös hús, a sertéshús vagy a baromfi helyett. Tartalmaz vörösbort is, és erjesztett tejtermékeket rendszeresen, de mérsékelt mennyiségben. Tojást és baromfit alkalmanként fogyaszthatsz, de vörös húst és feldolgozott élelmiszereket nem.

Ez is érdekelhet: Tudsz-e egyszerre tudatosan táplálkozni és fogyni?

A mediterrán étrend alacsonyabb koleszterinszinttel, a szívbetegségek és a stroke kockázatának csökkenésével, a Parkinson- és az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával, valamint hosszabb élettartammal jár, és előnyös lehet a depresszióban, szorongásban, 2-es típusú cukorbetegségben és egyes rákos megbetegedésekben szenvedőknek.

A következtetés levonásához a U.S. News and World Report munkatársai mélyen beleásták magukat az orvosi folyóiratokba, hogy létrehozzák a potenciális választási lehetőségeket. Ezután egy országosan elismert szakértőkből (köztük orvosokból, dietetikusokból és táplálkozási epidemiológusokból) álló testületet kértek fel, hogy válaszoljanak egy 40 kérdésből álló felmérésre.

Az évek óta tartó kutatások és bizonyítékok szerint az elsősorban növényi alapú élelmiszerek, például gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, miközben teljes kiőrlésű gabonaféléket, babot, dióféléket, tenger gyümölcseit, sovány baromfit és az extra szűz olívaolajból származó telítetlen zsírokat fogyasztunk, hihetetlenül jót tesz az egészségnek

– magyarázta a U.S. News and World Report a döntését.

Olvasd el ezt is! Az egészség egy pohár borral kezdődik

A mediterrán étrend kifejezést Ancel Keys, a Minnesotai Egyetem egyik tudósa tette világszerte népszerűvé. Ahogy a The New York Times 2004-ben Keys nekrológjában kifejtette, Keys az 1950-es években Dél-Olaszország kisvárosaiban töltött kis időt, ahol feltérképezte a lakosság egészségügyi állapotát. Majd kutatásaiban felvetette, hogy ez az ételválasztásuknak köszönhető nagyrészt.

A figyelmetekbe ajánljuk