egy nő behunyt szemmel élvezi a narancslé és az uborkás szendvics ízét
Fotó: Shutterstock

​Tudsz-e egyszerre tudatosan táplálkozni és diétázni?

A kutatások azt mutatják, hogy a tudatos étkezés csökkenti a stresszt, javítja a bélrendszer egészségét és erősíti az önbecsülést. De tudod-e követni, miközben fogyni próbálsz?


A tudatos táplálkozás (mindful eating) egyre népszerűbb gyakorlat. Azt jelenti, hogy valóban jelen vagy az étkezéseknél, és evés közben mind az öt érzékszervedre ráhangolódsz: hallgatod, ahogy az alma roppan a fogaid alatt; élvezed az ízek mélységét egy szendvicsben; észreveszed a nyálelválasztást egy szelet csoki elfogyasztása közben. Amikor útközben bekapsz valamit, vagy munka közben beiktatsz egy gyors ebédet, elszakadsz az étkezés valódi élményétől, és nem vagy kapcsolatban a tested érzéseivel.

De vajon milyen előnyei vannak a tudatos táplálkozásnak, és lehet-e gyakorolni a fogyókúra alatt?

Ez is érdekelhet: 5 elavult fogyókúrás trend, amit ideje lenne elfelejteni

​Mi az a tudatos étkezés?

A mindfulness fogalma a zen buddhizmusból ered. Ha a táplálkozásra alkalmazzuk, azt jelenti, hogy szándékosan jelen vagyunk az étkezés élményében, ítélkezés nélkül. Mindez gyakorlást igényelhet: el kell gondolkodnunk saját étkezési szabályainkon és mélyen gyökerező hiedelmeinken. Szigorú szabályok között nőttünk fel, amelyeket csak tovább mélyít az a polarizált mód, ahogyan az ételekről beszélünk.

A tudatos étkezés egészségügyi előnyei

A tudatos étkezés számos előnnyel bír a mentális és fizikai egészség szempontjából. Javítja az emésztőrendszer működését, mivel a stressz és a bélrendszer egészsége összefügg egymással. Fokozhatja az önbizalmat is, mivel olyan étkezési döntéseket hozol általa, amelyek jól esnek, ahelyett, hogy egy diéta külső szabályaira és korlátozásokra támaszkodnál. A tudatos étkezés az étkezési zavarok, a krónikus fogyókúra és a falási rohamok kezelésének is ígéretes eleme, de a meglévő eredmények tisztázásához további kutatásokra van szükség.

Ha tovább olvasnál: A bennünk élő baktériumok a felelősek a diéta alatti hízásért

​Tudatos étkezés és fogyás

egy n\u0151 \u00e9lvezettel eszik egy \u00e9tteremben

Fotó: Shutterstock

A tudatos táplálkozás alapvetően nem a fogyásról szól, hanem a jelen pillanatban megélt élményről, és lehetőséget nyújt arra is, hogy a súlyt ítélkezésmentesen közelítsd meg. Összpontosíts inkább a tested éhség- és telítettségjelzéseinek megértésére, a kielégítőbb étkezések és a mentális egészség előmozdítására! Mit remélsz a fogyástól? Egészséget, önbizalmat, kívánatosságot? Mindezeket meg lehet oldani anélkül, hogy a testsúlyt helyeznéd a középpontba. Kutatások kimutatták, hogy a súly helyett az egészségre való összpontosítás javítja az egészségügyi eredményeket, függetlenül a testsúlyváltozástól.

​Hogyan gyakorold a tudatos étkezést?

Próbálj meg minimum 30 percet szánni az étkezésre, és közben figyeld meg az étel állagát, ízét és hőmérsékletét! Figyeld meg, hogyan érzed magad az étel elfogyasztása közben. Ha túl nagy kihívásnak érzed mindezt az étkezéssel kezdeni, gyakorolhatsz először mindfulness meditációt is, majd alkalmazd ezeket a készségeket evés közben is.

Kezdheted például azzal, hogy olyan ételeket is beépítesz az étrendedbe, amelyeket tiltottnak érzel. Bármilyen érzéseket is hoz fel benned, engedd meg magadnak, hogy megedd. Amikor elengeded az ételek korlátozását, segítesz a testednek, hogy a beállított súlytartománya felé haladjon − ez az a tartomány, amelyet jó fenntartani, ha korlátozás nélkül étkezel és rendszeresen mozogsz.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk