különböző sajtok egy fatálcán
Fotó: Shutterstock

Laktózérzékeny vagy, de imádod a sajtot? Ezek közül válogass!

Csak azért, mert laktózérzékeny vagy, nem kell teljesen lemondanod a sajtok élvezetéről.


A sajt, mint minden tejtermék, laktózt tartalmaz, amelyet a laktózérzékenyek nehezen vagy egyáltalán nem tudnak megemészteni a laktózt lebontó laktáz enzim hiánya miatt.

De a jó hír az, hogy egyes sajtok sokkal kevesebb laktózt tartalmaznak, mint mások, így a laktózérzékenyek számára is barátságosabban fogyaszthatóak − ezeket szedtük össze az Insider segítségével.

Ez is érdekelhet: A tejtermékek valóban gyulladást okoznak?

A laktózintolerancia szintje egyénenként változó. Vannak, akik viszonylag sok laktózt el tudnak viselni, mielőtt megjelennek a tünetek, míg mások már egy pici mennyiség elfogyasztását is megbánják.

Általánosságban elmondható, hogy a laktózérzékenyek számára a legjobb sajtok az érlelt és kemény sajtok, mivel ezek kevesebb laktózt tartalmaznak, mint a friss, lágy sajtok

− mondja Dana Hunnes, a Ronald Reagan UCLA Medical Center regisztrált dietetikusa.

Ez azért van így, mert amikor a sajtot tenyésztik, az alvadékból (a tej szilárd részeiből) lecsapolják a folyadékot, amely savót tartalmaz, és ez a savó tartalmazza a legtöbb laktózt. Ráadásul minél tovább érlelődik a sajt, annál alacsonyabb lesz a laktóztartalma, mivel a sajt érlelése során a laktóz tejsavvá alakul át. Ezenkívül a laktóz egy része az érlelési folyamat során leválik és lecsapódik a tejsavófehérjével együtt.

Ha tovább olvasnál: Ehetnek-e sajtot a cukorbetegek?

​Összeszedtünk néhány olyan sajtfajtát, amely a legkevesebb laktózt tartalmazza:

parmez\u00e1n sajt darabok

Fotó: Shutterstock

 • Münster − 0-1.1%
 • Camembert − 0-1.8%
 • Brie − 0-2%
 • Cheddar − 0-2%
 • Gouda − 0-2%
 • Parmezán − 0-3%
 • Provolone − 0-3%

Ha ragaszkodsz a sajtevéshez, ezekkel a fajtákkal sokkal kevésbé kell aggódnod amiatt, hogy rosszul reagálsz rájuk.

De a biztonság kedvéért kezdd a lehető legkisebb mennyiséggel, például egy kis reszelt sajttal, hogy megnézd, hogy érzed magad tőle. Ha reakciót vált ki, néhány órán belül észre fogod venni. Általában a laktózintolerancia tünetei a laktóz elfogyasztása után fél-két órával jelentkeznek.

​Általában a lágy és/vagy erősen feldolgozott sajtok a legrosszabbak a laktózérzékenyeknek, mint az alábbiak:

 • Feta − legfeljebb 4,1%
 • Ricotta − legfeljebb 5,1%
 • Velveeta − legfeljebb 9,3%
 • Amerikai − 14,2%-ig
Ha a sajt feldolgozott, lágy és nem érlelt, akkor a sajtkészítés során nem veszít annyi laktózt, mint a kemény, érlelt sajtoknál. Ilyenkor a laktóznak nincs annyi esélye tejsavvá alakulni, és a tejsavófehérjéből sem folyik ki annyi, mint az érlelt sajtoknál.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk