Csak azért, mert laktózérzékeny vagy, nem kell teljesen lemondanod a sajtok élvezetéről.
A sajt, mint minden tejtermék, laktózt tartalmaz, amelyet a laktózérzékenyek nehezen vagy egyáltalán nem tudnak megemészteni a laktózt lebontó laktáz enzim hiánya miatt.
De a jó hír az, hogy egyes sajtok sokkal kevesebb laktózt tartalmaznak, mint mások, így a laktózérzékenyek számára is barátságosabban fogyaszthatóak − ezeket szedtük össze az Insider segítségével.
Ez is érdekelhet: A tejtermékek valóban gyulladást okoznak?
A laktózintolerancia szintje egyénenként változó. Vannak, akik viszonylag sok laktózt el tudnak viselni, mielőtt megjelennek a tünetek, míg mások már egy pici mennyiség elfogyasztását is megbánják.
Általánosságban elmondható, hogy a laktózérzékenyek számára a legjobb sajtok az érlelt és kemény sajtok, mivel ezek kevesebb laktózt tartalmaznak, mint a friss, lágy sajtok
− mondja Dana Hunnes, a Ronald Reagan UCLA Medical Center regisztrált dietetikusa.
Ez azért van így, mert amikor a sajtot tenyésztik, az alvadékból (a tej szilárd részeiből) lecsapolják a folyadékot, amely savót tartalmaz, és ez a savó tartalmazza a legtöbb laktózt. Ráadásul minél tovább érlelődik a sajt, annál alacsonyabb lesz a laktóztartalma, mivel a sajt érlelése során a laktóz tejsavvá alakul át. Ezenkívül a laktóz egy része az érlelési folyamat során leválik és lecsapódik a tejsavófehérjével együtt.
Ha tovább olvasnál: Ehetnek-e sajtot a cukorbetegek?
Összeszedtünk néhány olyan sajtfajtát, amely a legkevesebb laktózt tartalmazza:
Fotó: Shutterstock
- Münster − 0-1.1%
- Camembert − 0-1.8%
- Brie − 0-2%
- Cheddar − 0-2%
- Gouda − 0-2%
- Parmezán − 0-3%
- Provolone − 0-3%
Ha ragaszkodsz a sajtevéshez, ezekkel a fajtákkal sokkal kevésbé kell aggódnod amiatt, hogy rosszul reagálsz rájuk.
De a biztonság kedvéért kezdd a lehető legkisebb mennyiséggel, például egy kis reszelt sajttal, hogy megnézd, hogy érzed magad tőle. Ha reakciót vált ki, néhány órán belül észre fogod venni. Általában a laktózintolerancia tünetei a laktóz elfogyasztása után fél-két órával jelentkeznek.
Általában a lágy és/vagy erősen feldolgozott sajtok a legrosszabbak a laktózérzékenyeknek, mint az alábbiak:
- Feta − legfeljebb 4,1%
- Ricotta − legfeljebb 5,1%
- Velveeta − legfeljebb 9,3%
- Amerikai − 14,2%-ig