különböző tejtermékek egy kék asztallapon
Fotó: Shutterstock

A tejtermékek tényleg gyulladást okoznak? - ezt mondja a dietetikus

Ha felmerül a kérdés, hogy milyen ételeket kell kiiktatnod a gyulladás csökkentéséhez, valószínűleg a tejtermékek jutnak először eszedbe. De vajon a tejtermékek valóban gyulladást okoznak?


A legtöbb embernek nem kell kiiktatnia a tejtermékeket ahhoz, hogy javítsa az egészségét és csökkentse a gyulladást − legalábbis hosszú távon nem. Azonban nincs sok egyértelmű kutatás a tejtermékek gyulladásra gyakorolt hatásáról, és ez a szürke terület megkönnyíti, hogy a spekulációk és a vélemények ténynek tűnjenek.

A kutatások szerint a telített zsírok elősegítik a gyulladást a szervezetben, ami a szívbetegségek és más krónikus betegségek elsődleges okozója. Telített zsírokat olyan élelmiszerekből kapunk, mint a hús, a baromfi, a tojás és a kókuszolaj, de a magasabb zsírtartalmú tejtermékekből is, mint a sajt, a tejszín és a teljes tej.

Ha tovább olvasnál: 5 árulkodó jel, hogy kalciumhiányban szenvedhetsz

A telített zsírból származó gyulladásos hatások miatt a magasabb zsírtartalmú tejtermékeket gyulladáskeltő élelmiszereknek tekintik. A Critical Reviews in Food Science and Nutrition című szaklapban 2017-ben megjelent áttekintés azonban - amely 52, a tejtermékeket és a gyulladást vizsgáló humán klinikai vizsgálat eredményeit elemezte - azt sugallta, hogy a tejtermékeknek gyenge, de statisztikailag szignifikáns gyulladáscsökkentő hatása van a szervezetben.

Bár a telített zsírok talán nem annyira károsak, mint azt korábban gondoltuk, ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan fogyaszthatunk belőlük bármennyit − különösen a 2-es típusú cukorbetegek vagy a szívbetegség fokozott kockázatának kitett emberek esetében.

​Az erjesztett tejtermékek csökkenthetik a gyulladást

A bélrendszer egészségének javítása a szervezetben lévő általános gyulladás csökkentésének alapvető eleme, és a különböző jó baktériumtörzsek rendszeres fogyasztása az egyik legjobb módja ennek.

A probiotikumoknak számos egészségügyi előnye van, többek között javítják az immunrendszer működését, valamint erősebbé és kevésbé áteresztővé teszik a bélbélnyálkahártyát.

Ez azt jelenti, hogy kevesebb irritáló anyag, például toxinok, vegyi anyagok és egyéb vegyületek képesek áthatolni a bélbélésen, és bejutni a szervezetbe, hogy gyulladást váltsanak ki. Az erjesztett élelmiszerek a probiotikumok elsődleges forrásai. Az aktív, élő baktériumkultúrákat tartalmazó tejtermékek, például joghurt fogyasztása segíthet a bélrendszer egészségének erősítésében, hogy csökkentse a gyulladást.

Ez is érdekelhet: Ehetnek-e sajtot a cukorbetegek?

​Tejallergia vs. laktózérzékenység

anya tejet t\u00f6lt a kisl\u00e1ny\u00e1nak

Fotó: Sutterstock

Mint fentebb említettük, a népesség egy kis szegmensének valóban ki kell iktatnia a tejtermékeket − ők a tejallergiások, akik allergiásak a kazeinre, a tejtermékek egyik fehérjéjére. Ezeknél az egyéneknél a tejfogyasztás vagy a tejalapú termékek fogyasztása az immunrendszer közvetlen gyulladásos válaszreakcióját váltja ki, amelynek hatásai az enyhétől az életveszélyesig terjedhetnek.

A laktózintolerancia teljesen más, mivel nem életveszélyes és nem gyulladásos. A laktózérzékenyeknél hiányzik a tejben található természetes cukor, a laktóz lebontásához szükséges enzim, így amikor megisznak egy pohár tejet, általában enyhe vagy közepes mértékű gyomor-bélrendszeri tünetek, például gázok, puffadás vagy hasmenés jelentkeznek. Ezt azonban az emésztetlen cukor okozza, nem pedig a tejtermékek által kiváltott gyulladás. Általában a laktózérzékenyek úgy döntenek, hogy a tejfogyasztást nagymértékben visszaveszik, de nem iktatják ki teljesen.

​A tejérzékenységet gyulladás okozhatja

Vitatott terület a tejérzékenység, főként azért, mert az ételérzékenységet nehéz pontosan meghatározni. Az ételérzékenységek nem életveszélyesek, és nem váltanak ki közvetlen immunválaszt, de számos funkcionális orvoslással foglalkozó szakember és dietetikus szerint az ételérzékenységekre gyulladásos szempontból érdemes odafigyelni.

Az érzékenység diagnosztizálásának legjobb módjának az olyan eliminációs diétát tartják, amelynek során a tejtermékek fogyasztását több hétig átmenetileg megszüntetik. Amikor lassan újra elkezdjük fogyasztani ezeket az ételeket, figyeljük az irritáció vagy gyulladás jeleit, hogy lássuk, a szervezet érzékenyen reagál-e egy adott ételre.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk