puffadástól szenvedő nő a hasára teszi a kezeit
Fotó: Shutterstock

5 élelmiszer, amit érdemes kiiktatni, ha el akarod kerülni a puffadást

A puffadás az emésztés normális része, és még a tápanyagokban leggazdagabb ételek is hozzájárulnak az érzéshez. Ha gyakran előfordul veled, olvass tovább, hogy megtudd, melyik öt étel lehet az emésztési zavarok okozója!


Mindenki tapasztal puffadást, és bár ártalmatlan és teljesen normális érzés, senkinek nem kellemes. A Nemzeti Diabétesz és Emésztési és Vese Betegségek Intézete szerint a szénsavas italok fogyasztása, rágógumizás vagy akár túl gyors ivásból származó levegő lenyeléséből is adódhat a probléma. De előfordul, hogy bizonyos ételek és italok serkentik a jól ismert hasi gurgulázást, mivel egyes tápanyagok megemésztése nagyobb kihívást jelent. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Ez is érdekelhet: Gyomorpuffadástól szenvedsz? Ez a népszerű ital lehet az oka

​1. Hüvelyesek

A bab és a lencse rosttartalmukról híresek, ami az egészséges emésztés és a székrekedés enyhítésének egyik kulcsfontosságú tápanyaga. De néhány ember számára a hüvelyesek, mint a fekete bab, a lencse és a csicseriborsó elősegítik a puffadást. A hüvelyesek ugyanis gazdagok raffinózban, egyfajta oligoszacharidban, azaz egy olyan szénhidrátban, amelyeket a vékonybél nem tud megemészteni. A rafinózt a vastagbélben lévő baktériumoknak erjesztés útján kell lebontaniuk, ez pedig hidrogént, szén-dioxidot és metánt termel − a puffadás összetevőit.

A szárazbabot áztasd be egy éjszakára, a konzervbabot pedig felhasználás előtt jól öblítsd át, és máris kevésbé lesznek veszélyesek!

​2. Keresztesvirágú zöldségek

A keresztesvirágú zöldségek közé tartozik a kelbimbó, a brokkoli, a karfiol, a káposzta és a kelkáposzta. Ezeknek általában magas a FODMAP-tartalmuk, ami az erjeszthető oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok rövidítése. A FODMAP-ok olyan kis, nem emészthető szénhidrátok, amelyek sokaknál hasi tüneteket váltanak ki. A babhoz hasonlóan egyes keresztesvirágú zöldségek is tartalmaznak raffinózt és fruktánokat. A dietetikusok azonban melegen ajánlják a keresztesvirágú zöldségek fogyasztását az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

Próbáld ki, hogy megfőzöd őket, ami segíti a jobb felszívódást, vagy válts padlizsánra, salátára, uborkára, cukkinire és paprikára!

Ha tovább olvasnál: Így kezeld a túlevés következményeit a dietetikusok szerint

​3. Tejtermékek

tejterm\u00e9kek

Fotó: Shutterstock

Nem ritka, hogy az olyan tejtermékek, mint a tehéntej és a fagylalt bélgörcsöket okoznak a gyomrodban. A tej és a fagylalt magas természetes tejcukor, azaz laktóz tartalmú. Ahhoz, hogy a szervezeted meg tudja emészteni a laktózt, egy speciális enzimre, a laktázra van szüksége a lebontásához. A laktáz szintje alacsony a laktózérzékenységben szenvedőknél, ami tejtermékek fogyasztása után hasmenéshez, gyomorgörcsökhöz és gázos tünetekhez vezet. A világ körülbelül 65%-a laktózérzékeny, ráadásul a laktáz enzimek mennyisége az életkor előrehaladtával csökken.

Ha laktózmentes tejtermékekre vagy tápanyagokkal dúsított tejmentes termékekre váltasz, az segíthet megszüntetni a gázképződést.

​4. Cukormentes rágógumi

Sokan fordulunk a rágógumihoz, hogy felfrissítsük a leheletünket, csökkentsük a stresszt vagy segítsünk távol tartani magunkat a dohányzástól. Akár mentolos, akár gyümölcsös, sok márka a termékeit a cukoralkoholok egy csoportjával, az úgynevezett poliolokkal édesíti. A poliolok két típusa − a xilit és a szorbit − a bélbaktériumok erjedése során megnövekedett gáztermelés miatt bélpanaszokhoz vezethet.

De nem kell teljesen leállnod a rágózással: válts inkább eritrittel édesített rágógumira, mivel ez jobban felszívódik!

​​5. Szénsavas italok

A szénsavas italok ízletesek, koffeint tartalmazhatnak, és segíthetnek leöblíteni az ételt; azonban hozzájárulhatnak a puffadáshoz. A szénsavas üdítők, a szénsavas víz vagy a buborékos energiaitalok miatt több levegőt nyelünk le, különösen, ha szívószállal isszuk őket.

Csökkentsd a bevitelt, vagy cseréld vízre az üdítőket, amit feldobhatsz egy kis rozmaringgal, kakukkfűvel, citrusfélékkel vagy uborkaszeletekkel.

Forrás: Eating Well

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk