Gyomorpuffadástól szenvedsz? Ez a népszerű ital lehet az oka

Gyomorpuffadástól szenvedsz? Ez a népszerű ital lehet az oka

Egy új tanulmány szerint még a kis mennyiségű alkoholfogyasztás is negatív hatással lehet a bélrendszer egészségére.


A bélbaktériumok túlszaporodása, a SIBO egy olyan betegség, amelyet különböző tényezők, például bizonyos ételek és italok is kiváltanak. Dr. Scott Gabbard és munkatársainak tanulmánya a SIBO és a mérsékelt alkoholfogyasztás közötti kapcsolatot figyelte – kezdi a PsyBlog.

A SIBO jelenlétének vizsgálata érdekében a kutatásban résztvevőknek laktulóz-hidrogén kilégzési tesztet (LHBT) kellett végezniük. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy az alkoholfogyasztás bármilyen szintje feltűnően összefüggött a vékonybélben lévő kóros baktériumtúlszaporodással.

A vastagbéllel ellentétben, amely nagy mennyiségű baktériumot tartalmaz, a vékonybélnek általában alacsony baktériumszámot kell tartalmaznia. A SIBO-állapot a vékonybélben lévő baktériumok szokatlanul nagy számának növekedésével függ össze. Következésképpen számos tápanyagot ahelyett, hogy a szervezet felszívódna, a nagyszámú baktérium hasznosítja.

Ha pedig valamilyen oknál fogva a vékonybélben megnövekedik a vastagbélből származó baktériumok száma (és szennyeződik, azaz kontaminálódik a vékonybél), kellemetlen panaszok jelentkeznek, úgymint például a puffadás, fokozott gázképződés, hasi görcsök, hasmenés-székrekedés váltakozása.

Ezért a SIBO betegek a tápanyaghiány miatt alultápláltak, lomhának és fáradtnak érzik magukat. Emellett a bélműködés megváltozása és a gázképződés is a vékonybélben lévő baktériumok által végzett tápanyaglebontás következménye.

Az USDA táplálkozási irányelvei szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás nők esetében napi egy, férfiak esetében napi két ital. Egy alkoholos italnak 341 ml, 5%-ös sör, 140 ml, 12%-so bor, vagy 40 ml, 40%-os tömény. A vizsgálatban résztvevők mintegy 95 százaléka mérsékelt ivó volt, és néha kevesebbet ittak, mint egy pohár naponta.

Dr. Gabbard hozzátette:

Ezek az eredmények azért jelentősek, mert most már tudjuk, hogy az alkoholfogyasztás bármilyen mennyisége – nem csak az alkoholisták által fogyasztott mennyiség – erős előrejelzője a pozitív laktulóz-hidrogén kilégzési tesztnek és a vékonybél-baktériumok túlszaporodásának.

Míg a SIBO tipikus kezelése antibiotikumok, probiotikumok vagy a kettő kombinációja, a kérdés most az, hogy mi a pontos összefüggés a mérsékelt alkoholfogyasztás és a SIBO között, és hogy az alkoholfogyasztás abbahagyása alkalmazható-e ennek a potenciálisan káros állapotnak a kezelésére. Ez további kutatásokat fog igényelni.

A figyelmetekbe ajánljuk