A kávé lehet az ülőmunka káros hatásainak ellenszere

A kávé lehet az ülőmunka káros hatásainak ellenszere

Az irodai székben eltöltött évek hosszú távon súlyos egészségügyi következményekkel járhatnak, azonban egy új kutatás szerint egy csésze kávéval ellensúlyozni lehet.


A kutatók több mint 10 ezer amerikai ember adatait elemezték. Az eredmények azt mutatják, hogy aki naponta iszik kávét, az védve lehet a napi hat vagy annál több órányi ülés negatív hatásaival szemben – írja a Science Alert.

Így azokhoz képest, akik nem isznak, a kávéfogyasztók 1,58-szor kisebb eséllyel haltak meg 13 évvel az adatgyűjtés kezdete után.

Ez is érdekelhet: Red eye kávé – hogyan készül és miért olyan népszerű?

A kínai Szucsoui Egyetem csapata az Egyesült Államokból származó, országosan reprezentatív, hosszú távú egészségügyi adatokat elemezve megállapította, hogy a kávéfogyasztás lényegében kioltja a mozgásszegény életmód, a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás és az összhalálozás közötti összefüggést. Ez meglepő, tekintve, hogy a tanulmányok szerint még a testmozgás sem nyújt teljes védelmet a hosszan tartó ülés hosszú távú egészségügyi hátrányai, például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség vagy a stroke ellen.

A jelenlegi kutatásban figyelembe vett 10 639 résztvevő közül azoknál, akik naponta több mint nyolc órát ültek, megnövekedett a különféle okokból bekövetkező halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, szemben azokkal, akik napi négy óránál kevesebbet ültek. Ez alátámasztja az eddig is ismert tanulmányok eredményeit, ám ezután jött az igazán érdekes rész, amelyet korábban egyetlen más tanulmány sem azonosított:

az üléssel kapcsolatos ártalmak csak azoknál a felnőtteknél álltak fenn, akik nem fogyasztottak kávét.

Az, hogy mi állhat a kávé potenciális védőereje mögött, a vizsgálatból egyelőre nem derült ki, korábbi tanulmányokból azonban lehet következtetni. A koffeinről például már megállapították, hogy mérsékli a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A figyelmetekbe ajánljuk