A férgekkel érlelt, veszélyesnek titulált casu marzu
Fotó: Getty Images

A férgekkel érlelt casu marzu

A világ legveszélyesebb sajtját férgekkel érlelik

Casu marzu – ez a név valószínűleg a legtöbb olvasónak nem sokat mond, pedig egy igazi különlegességről van szó. A név ugyanis egy olyan olasz sajtot takar, amit sokak számára gyomorforgató módon férgekkel érlelnek.


A sajtokkal szemben alapvetően kétféle hozzáállás létezik: az emberek egy része imádja, míg mások ki nem állhatják. A casu marzu azonban még a legnagyobb sajtrajongókat is nagy kihívás elé állítja, ugyanis ezt tartják a világ legveszélyesebb és egyben legundorítóbb sajtjának is. Az IFLScience azt írja, hogy a Szardíniából származó élelmiszert a környéken immár évszázadok óta lelkesen fogyasztják, de

a bátrabb turisták, akik kipróbálják gyakran számolnak be hasmenésről, hányásról, rosszullétről a casu marzu kóstolása után.

Ez is érdekelhet! 4 kevésbé ismert balkán street food, ha unod már a gyrost

A sajt alapja a pecorino sajt, amibe apró lyukakat vágnak, aztán szabadon hagyják, hogy az ételt belepjék az úgynevezett sajtlegyek. Ezek az állatok aztán petéket raknak a repedésekbe, de még a peték lerakása után sem avatkoznak bele a folyamatba a sajtkészítők. Megvárják, amíg kikelnek a lárvák, amik aztán elkezdik fogyasztani a különleges élelmiszert. A fogyasztás során pedig olyan enzimeket termelnek ezek az állatok, amik tovább erjesztik, érlelik a sajtot.

Végül egyébként a tányérra is így, a lárvákkal együtt kerül az étel és a helyiek szerint fogyasztani is csak így érdemes.

Csakhogy ennek megvannak a veszélyei – hívja fel a figyelmet az iflscience.com. A sajtban található lárvák ugyanis képesek túlélni a gyomorsavat és az emésztőrendszerben komoly gondokat, fertőzéseket is okozhatnak. Épp emiatt tiltották be a kereskedelmi forgalmazását, miközben természetesen Szardínián a helyi termelők igazi csemegeként kínálják a nem mindennapi sajtot a turistáknak.

És hogy milyen íze van a „rothadó sajtnak”? A BBC riportere, Vivienne Nunis szerint semmihez sem lehet hasonlítani.

Nagyon erős, határozott, karakteres, kicsit mintha valami bizsergető érzésem is lett volna közben, amikor ettem. A lárvákat egyáltalán nem lehet érezni benne, az íze leginkább a parmezánéra hasonlít.


A figyelmetekbe ajánljuk