4 kevésbé ismert balkán street food, ha unod már a gyrost

4 kevésbé ismert balkán street food, ha unod már a gyrost

Ha idén nyáron te is a Balkán-félsziget felé veszed az irányt, de nem szeretnél leragadni a gyrosnál, ajánlunk négy hamisítatlan balkán utcai ételt!


Burek

A burek vitathatatlanul a balkáni konyha egyik legnagyobb sztárja. A kis városok hangulatos utcáin szinte mindenhol megtalálható – a pékségektől kezdve a díszes cukrászdákig. A klasszikus burek feta sajttal készül, de lehet kapni burgonyás, spenótos és húsos változatokat is.

Ez is érdekelhet: Olcsóbb, mégis gyönyörű – 6 balkáni tengerpart, ahová érdemes ellátogatni!

Dolma (töltött zöldségek)

A török dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. A balkáni változatoknál azonban leginkább paprikát, szárított padlizsánt vagy cukkinit töltenek meg.

Csevapcsicsa

A csevapcsicsa egy hagyományos balkáni étel, amely leginkább Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban népszerű. Ez egy fűszeres darált húsból készült kolbászféleség, amelyet általában faszénen vagy grillen sütnek meg.

Olvasd el ezt is! A gyroson túl – 4 görög street food, amit mindenképpen érdemes kipróbálnod

Kadaif

A kadaif egykor az Oszmán Birodalom egyik előkelő desszertje volt, napjainkban viszont a balkáni országokban szinten minden cukrászdában kapható. A kadaif tésztát gyakran vajjal vagy olvasztott vajjal keverik össze, majd rétegezve különféle töltelékekkel, például dióval, mandulával vagy pisztáciával töltik meg. Ezután megsütik, majd cukorsziruppal leöntik.


A figyelmetekbe ajánljuk