Így készítsd el a portugálok ízletes levesét, a Caldo Verdét!

Így készítsd el a portugálok ízletes levesét, a Caldo Verdét!

A Caldo Verde egy észak-portugáliai kelkáposztaleves, ami tökéletes választás lehet akkor, ha valami kiadós és vigasztaló ételre vágyunk, de nincs kedvünk túl sokáig a konyhában állni. Recept.


Hozzávalók:

  • 1 közepes db kelkáposzta
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg burgonya
  • 1.5 l zöldség alaplé
  • 20 dkg kolbász
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítése:

Melegítsünk fel 2 evőkanál olajat egy nagy lábasban közepes lángon. Öntsük bele a finomra aprított hagymát, fokhagymát, és gyakran kevergetve dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a kockákra vágott krumplit, majd gyakran átforgatva, körülbelül 7 percig főzzük a hagymával.

Ezt követően öntsük fel 1,5 liter zöldségalaplével és magas lángon forraljuk fel. Forrás után csökkentsük a hőt közepesen alacsonyra, fedjük le, és addig főzzük, amíg a burgonya puhára nem fő.

Vágjuk fel a kelkáposztát. A legegyszerűbb módja ennek, ha elsőként a kelkáposztalevelek közepét, vastagabb szárát vágjuk ki egy éles késsel, majd a leveleket egymásra fektetve nagyon vékonyra szeleteljük. Amikor pedig megfőtt a burgonya, a levest botmixerrel pürésítsük le.

Ezután tegyük vissza a tűzhelyre, vegyük a hőt alatta alacsony fokozatúra, majd keverjük hozzá a zöldeket, fedő nélkül főzzük össze 10-15 percig, amíg megpuhul a kelkáposzta. Ízesítsük ízlés szerint.

Ezután egy serpenyőben pirítsuk ropogósra a kolbászkarikákat, nagyjából 3-5 perc alatt. Ha pedig ezzel megvagyunk, már tálalhatjuk is.

A figyelmetekbe ajánljuk