Nem először rangsorolta a TasteAtlas a különböző nemzetek jellegzetes fogásait – ezúttal a legjobb leveseket vették górcső alá.
A TasteAtlas nevű gasztronómiai portált azzal a céllal hozták létre alapítói, hogy megismertessék a közönséggel a különböző kultúrák konyhaművészetét. Az oldal receptek és étteremkritikák mellett különböző, a turisták értékelései alapján összeállított rangsorokat is szokott közölni, amelyek rendre nagy hullámokat keltenek a sajtóban.
Legutóbb azon bosszankodhattunk, hogy a külföldiek lesújtó véleménnyel bírnak néhány jellegzetes magyar fogásról, így például a mákos tésztáról, a krumplilevesről vagy éppen a halászléről.
Ez is érdekelhet! Döntöttek a külföldiek: szerintük ez a legfinomabb magyar étel
Vannak azonban olyan fogásai is a magyar konyhaművészetnek, amelyek jobban elnyerték a turisták tetszését. A TasteAtlas legújabb összeállításában a világ legfinomabb leveseit rangsorolta, és szerencsére több magyar recept is előkelő helyen szerepel a listán – írja a Drive.
Az első helyen egy Indonéziában népszerű levesfajta, a marhahúsból készült rawon áll – a portál olvasói 5-ös skálán átlagosan 4,7 pontra értékelték az ételt.
Az indonéz marhahúsleves, a rawon végzett az első helyen
Fotó: Shutterstock
A második helyen ugyancsak egy indonéz leves, a soto betawi áll – meglepő vagy sem, ennek a fogásnak is a marhahús a fő összetevője.
A dobogó alsó fokára a híres japán tésztaleves, a rámen került. A fogást sokféle módon el lehet készíteni, létezik csirkés, disznóhúsos és tengeri moszatos változat is.
Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Egy magyar sütemény is felkerült a világ legjobb sajtos desszertjeinek top 10-es listájára
Érdekesség, hogy a legjobb 10 között egyetlen európai levesfajta, a moldovai zeama található.
A magyar konyhaművészetnek ezzel együtt nincs oka a szégyenkezésre:
két magyar leves is befért a legjobb 50 közé.
Talán leghíresebb ételünk, a gulyás a 31. helyen végzett 4,4-es értékeléssel, hagyományos húslevesünk – melynek sokan gyógyhatást tulajdonítanak – pedig a 41. helyet kaparintotta meg ugyanilyen pontszámmal.
A gulyásleves az egész világon népszerű.
Fotó: Shutterstock
Az efféle rangsorokon persze napestig lehet vitatkozni, de az mindenképpen örömteli tény, hogy a külföldiek is szívesen fogyasztják a magyar konyha néhány jellegzetes levesét.