A Taste Atlas gasztromagazin egy közönségszavazás keretében nemrégiben azt kérdezte meg olvasóitól, hogy szerintük melyek a legfinomabb sajttorták a világon. Mutatjuk a 10-es listát, amelyre egy közkedvelt magyar desszert is felkerült.
Ahogy a Drive is beszámolt róla, a gasztromagazin időről időre kikéri olvasóinak véleményét különböző finomságokról. Adatbázisukban több ezer étel és ital szerepel, a regisztrált tagok pedig rendre pontozhatják ezeket egy egytől ötig terjedő skálán. A szerkesztőség az eredmények alapján össze szokott állítani egy ranglistát az általuk kiválasztott témában, legújabb cikkükben pedig a sajtos és túrós édességek kerültek a középpontba.
Ez is érdekelhet! A kétösszetevős, isteni csokis desszert, amit bárki el tud készíteni
Sernik
Fotó: Shutterstock
A legjobb értékelést Lengyelország klasszikusa, a sernik kapta. Az olvasók átlagosan 4,5 pontot adtak a keresztény és zsidó hagyományokon alapuló süteménynek. A serniket tojásból, cukorból és egy twaróg nevű túrófajtából készítik, és gyakran adnak hozzá mazsolát, csokoládészószt vagy éppen különböző gyümölcsöket. Az egyik legnépszerűbb recept szerint a desszertfajta alapja a piskóta, tetejét pedig zselé és gyümölcs borítja.
Ras malai
Fotó: Shutterstock
A második helyezést 4,4-es értékeléssel India egyik krémes édessége, a ras malai szerezte meg. A ras malait tejszínből, cukorból, tejből és egy chana néven ismert, kardamommal ízesített paneer sajtból készítik. A süteményhez továbbá gyakran használnak mandulát, kesudiót és sáfrányt is, és rendszerint hűtve tálalják. A ras malai egyébként két hindi szóból, a léből és a krémből áll össze.
A bronzérmet az olvasók értékelései alapján egy hagyományos krétai édesség, a sfakianopita vihette haza. Ezt egy vékony, kovásztalan tésztából és lágy, fehér savósajtból készítik, a pite pedig jellemzően lisztből, olívaolajból, vízből, sóból és egy felespohárnyi tsikoudiából, vagyis szőlőbrandyből áll. Érdekessége, hogy a helyi myzithra sajtot nem töltelékként teszik a süteménybe, hanem a tésztát a sajttal együtt gyúrják meg. A keveréket ezt követően egy vékony, palacsintaszerű formán nyújtják ki, majd ropogósra sütik.
Rákóczi-túrós
Fotó: Shutterstock
A ranglistára egy magyar sütemény, nevezetesen a Rákóczi-túrós is felkerült: a klasszikus magyar desszert 4,3-as értékelést kapott, ezzel pedig a lista hetedik helyén szerepel.
Ajánljuk figyelmedbe! Tökéletes banánkenyeret szeretnél? Ezt a hozzávalót ne hagyd ki belőle!
Mutatjuk a Top10-es listát:
- Sernik – Lengyelország
- Ras malai – India
- Sfakianopita – Görögország
- New York cheesecake – Egyesült Államok
- Japán sajttorta – Japán
- Baszk sajttorta – Spanyolország
- Rákóczi-túrós – Magyarország
- Melopita – Görögország
- Käsekuchen – Németország
- Míša řezy – Csehország