egy tál ras malai
Fotó: Shutterstock

Egy magyar sütemény is felkerült a világ legjobb sajtos desszertjeinek Top10-es listájára

A Taste Atlas gasztromagazin egy közönségszavazás keretében nemrégiben azt kérdezte meg olvasóitól, hogy szerintük melyek a legfinomabb sajttorták a világon. Mutatjuk a 10-es listát, amelyre egy közkedvelt magyar desszert is felkerült.


Ahogy a Drive is beszámolt róla, a gasztromagazin időről időre kikéri olvasóinak véleményét különböző finomságokról. Adatbázisukban több ezer étel és ital szerepel, a regisztrált tagok pedig rendre pontozhatják ezeket egy egytől ötig terjedő skálán. A szerkesztőség az eredmények alapján össze szokott állítani egy ranglistát az általuk kiválasztott témában, legújabb cikkükben pedig a sajtos és túrós édességek kerültek a középpontba.

sernik

Sernik

Fotó: Shutterstock

A legjobb értékelést Lengyelország klasszikusa, a sernik kapta. Az olvasók átlagosan 4,5 pontot adtak a keresztény és zsidó hagyományokon alapuló süteménynek. A serniket tojásból, cukorból és egy twaróg nevű túrófajtából készítik, és gyakran adnak hozzá mazsolát, csokoládészószt vagy éppen különböző gyümölcsöket. Az egyik legnépszerűbb recept szerint a desszertfajta alapja a piskóta, tetejét pedig zselé és gyümölcs borítja.

ras malai

Ras malai

Fotó: Shutterstock

A második helyezést 4,4-es értékeléssel India egyik krémes édessége, a ras malai szerezte meg. A ras malait tejszínből, cukorból, tejből és egy chana néven ismert, kardamommal ízesített paneer sajtból készítik. A süteményhez továbbá gyakran használnak mandulát, kesudiót és sáfrányt is, és rendszerint hűtve tálalják. A ras malai egyébként két hindi szóból, a léből és a krémből áll össze.

A bronzérmet az olvasók értékelései alapján egy hagyományos krétai édesség, a sfakianopita vihette haza. Ezt egy vékony, kovásztalan tésztából és lágy, fehér savósajtból készítik, a pite pedig jellemzően lisztből, olívaolajból, vízből, sóból és egy felespohárnyi tsikoudiából, vagyis szőlőbrandyből áll. Érdekessége, hogy a helyi myzithra sajtot nem töltelékként teszik a süteménybe, hanem a tésztát a sajttal együtt gyúrják meg. A keveréket ezt követően egy vékony, palacsintaszerű formán nyújtják ki, majd ropogósra sütik.

R\u00e1k\u00f3czi-t\u00far\u00f3s

Rákóczi-túrós

Fotó: Shutterstock

A ranglistára egy magyar sütemény, nevezetesen a Rákóczi-túrós is felkerült: a klasszikus magyar desszert 4,3-as értékelést kapott, ezzel pedig a lista hetedik helyén szerepel.

​Mutatjuk a Top10-es listát:

  1. Sernik – Lengyelország
  2. Ras malai – India
  3. Sfakianopita – Görögország
  4. New York cheesecake – Egyesült Államok
  5. Japán sajttorta – Japán
  6. Baszk sajttorta – Spanyolország
  7. Rákóczi-túrós – Magyarország
  8. Melopita – Görögország
  9. Käsekuchen – Németország
  10. Míša řezy – Csehország

A figyelmetekbe ajánljuk