banánkenyér

Tökéletes banánkenyeret szeretnél? Ezt a hozzávalót ne hagyd ki belőle!

A lusta vasárnapok egyik legnagyobb megmentője a banánkenyér, mely egyszerűségével sokunk szívét elnyerte: alig pár perc alatt összedobható, hozzávalók tekintetében pedig minimumot követeli meg. Sokféle fajtája létezik ennek az édes és omlós süteménynek, egy valamit azonban tényleg nem szabad kihagyni belőle. Hogy mit? Elmondjuk!


Bár a legtöbb banánkenyér receptjében a vajat jelölik meg elsődleges zsiradékként, több oka is van, hogy ezt lecseréljük egy másik fajtára, a kókuszolajra.

Miért kókuszolaj?

Bár banánkenyerünk ízben gazdagabb lesz, ezzel együtt légiesebb is. Ez annak köszönhető, hogy – a vajjal szemben – a kókuszolaj nem tartalmaz hozzáadott vizet, vagyis a tészta kevésbé lesz sűrű, így a süteményt előnyeit anélkül élvezhetjük, hogy a kész terméket túlságosan telítettnek éreznénk.

Ezt is olvasd el! A banán tökéletesen fagyasztható, csak tudni kell, hogyan!

K\u00f3kuszolajFotó: Shutterstock

Ráadásul az ízek összjátékában is jobban működik, mint más zsiradékok, a finomítatlan kókuszolajnak ugyanis határozott kókuszíze van, amely jól párosul a banánnal, valamint számos olyan összetevővel, amelyet még extraként hozzáadhatunk a sütihez: ilyen a dió, különböző magvak vagy a csokoládéforgács.

További tippek

Bár a desszert receptje végtelen lehetőségeket kínál, a DailyMeal cikke felhívja a figyelmünket, hogy adott néhány tényező, amelyet érdemes szem előtt tartani a kókuszolaj igénybevételekor.

Először is, ha nem szeretnénk, hogy a banánkenyerünknek trópusi esszenciája legyen, válasszunk finomított kókuszolajat. Ez semlegesebb ízt és magasabb füstölési pontot ad süteményünknek. Mindkét opció egyébként hasonló tápértékkel rendelkezik, és bármelyik banánkenyér receptben felhasználható, attól függően, éppen milyen ízre vágyunk.

Amennyiben nem szeretnénk teljesen eltérni az eredeti recepttől vegyíthetjük a kókuszolajat egy kis tejjel is, így az állag végül közelebb áll majd a vajas változathoz.

A figyelmetekbe ajánljuk