Mindenek előtt fontos leszögezni: a nemrég megbarnult banán kincs lehet a konyhában. Mégis bátortalanabbá válunk nyersen történő elfogyasztását illetően. Valóban nem nyújt annyira szép látványt, mint a még teljesen friss, sárga testvére. Azonban ne csüggedjünk. Még így is számos különböző lehetőség van a hasznosítására. Íme két recept!
Banánkenyér
Hozzávalók:
- 3 túlérett banán
- 1/2 csésze vaj vagy olaj
- 1 csésze cukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 1/2 csésze liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- Egy csipet só
- opcionális: dió, csokoládéchips vagy mazsola a tészta dúsításához
Getty Images
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és vajazzuk vagy béleljünk ki egy kenyérformát.
- Villával törjük össze a banánokat egy tálban.
- Keverjük össze a vajat (vagy olajat), a cukrot, a tojásokat és a vanília kivonatot a banánokkal.
- Külön tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
- Öntsük össze a száraz és nedves összetevőket, majd adjunk hozzá diót, csokoládéchips-et vagy mazsolát.
- Legvégül helyezzük a tésztát egy kenyérformába, majd süssük 60-75 percig, vagy amíg a kenyér közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán kijön.
Ez is érdekelhet: 3+1 vegán smoothie reggelire
Banános zabkása
Hozzávalók:
- 1/2 csésze zabpehely
- 1 csésze tej vagy növényi tej
- 1 túlérett banán
- 1/2 teáskanál fahéj
- Opcionális édesítés (pl. méz vagy juharszirup)
Getty Images
Elkészítés:
- Törjünk össze egy túlérett banánt egy tálban.
- Adjuk hozzá a zabpelyhet, a tejet és a fahéjat a banánhoz.
- Melegítsd fel a keveréket a mikrohullámú sütőben vagy a tűzhelyen, közben pedig folyamatosan kevergessük.
- Opcionálisan édesítsük meg a zabkását mézzel vagy juharsziruppal.
Abban az esetben pedig, ha amellett döntünk, hogy inkább megelőznénk a gyors érési folyamatot, ezekkel a trükkökkel érdemes próbálkozni.