banán

Túlérett a banán? Ezekkel az egyszerű receptekkel megmenthetjük

Mindenek előtt fontos leszögezni: a nemrég megbarnult banán kincs lehet a konyhában. Mégis bátortalanabbá válunk nyersen történő elfogyasztását illetően. Valóban nem nyújt annyira szép látványt, mint a még teljesen friss, sárga testvére. Azonban ne csüggedjünk. Még így is számos különböző lehetőség van a hasznosítására. Íme két recept!


Banánkenyér

Hozzávalók:

  • 3 túlérett banán
  • 1/2 csésze vaj vagy olaj
  • 1 csésze cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 1/2 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • Egy csipet só
  • opcionális: dió, csokoládéchips vagy mazsola a tészta dúsításához

Getty Images

Elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és vajazzuk vagy béleljünk ki egy kenyérformát.
  2. Villával törjük össze a banánokat egy tálban.
  3. Keverjük össze a vajat (vagy olajat), a cukrot, a tojásokat és a vanília kivonatot a banánokkal.
  4. Külön tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
  5. Öntsük össze a száraz és nedves összetevőket, majd adjunk hozzá diót, csokoládéchips-et vagy mazsolát.
  6. Legvégül helyezzük a tésztát egy kenyérformába, majd süssük 60-75 percig, vagy amíg a kenyér közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán kijön.

Banános zabkása

Hozzávalók:
  • 1/2 csésze zabpehely
  • 1 csésze tej vagy növényi tej
  • 1 túlérett banán
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • Opcionális édesítés (pl. méz vagy juharszirup)

Getty Images

Elkészítés:

  1. Törjünk össze egy túlérett banánt egy tálban.
  2. Adjuk hozzá a zabpelyhet, a tejet és a fahéjat a banánhoz.
  3. Melegítsd fel a keveréket a mikrohullámú sütőben vagy a tűzhelyen, közben pedig folyamatosan kevergessük.
  4. Opcionálisan édesítsük meg a zabkását mézzel vagy juharsziruppal.

Abban az esetben pedig, ha amellett döntünk, hogy inkább megelőznénk a gyors érési folyamatot, ezekkel a trükkökkel érdemes próbálkozni.

A figyelmetekbe ajánljuk