Egy banán.

A banánpazarlás a modernkori háztartások egyik kiemelt problémája, pont emiatt az alábbi cikkben bemutatjuk, hogyan tudod lefagyasztani az éppen nem használt gyümölcsöket.


A történet szinte mindenki számára ismerős: veszel egy csomó banánt az élelmiszerboltban azzal a szándékkal, hogy a következő öt napban megeszed reggelire vagy ebédre, de elkerülhetetlenül megromlanak, mielőtt még lehetőséged lenne elfogyasztani azokat. A banánkenyér nagyszerű módja a túlérett banánok felhasználásának, de néha nem találsz időt arra, hogy megsüsd a kenyeret, mielőtt a gyümölcsök megromlanának.

Az avokádóhoz hasonlóan a banánok érettségét is nehéz nyomon követni, ez pedig élelmiszerpazarláshoz vezet. A helyzet a következő: a banán fagyasztása és felolvasztása kissé pépes gyümölcsöt eredményez, ezért nem ajánlatos úgy fogyasztani, ahogy van, ettől függetlenül a kiolvadt gyümölcsöt sütéshez és turmixoláshoz tökéletesen fogod tudni használni.

Így fagyassz le egy egész banánt

Technikailag lefagyaszthatod a hámozatlan banánokat is, de nem ajánljuk, mivel jobban összetapadnak, mint a hámozott társaik. Az egész banánok lefagyasztásához hámozd meg őket teljesen, sorakoztasd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tedd az edényt a fagyasztóba legalább 1-2 órára. Ha megfagyott, tedd át a banánokat egy légmentesen záródó, fagyálló műanyag zacskóba vagy tartályba, és rakd vissza azt a fagyasztóba.

Meddig áll el a fagyasztott banán?

A fagyasztott banán körülbelül 2-3 hónapig áll el, bár ezen az időablakon túl még akár több hónapig is biztonságosan fogyaszthatod.

Hogyan kell felolvasztani a fagyasztott banánt?

A fagyasztott banánok felolvasztása érdekében rakd át őket egy tiszta tálba vagy tányérra, fedd le azt, és tedd őket egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Amennyiben gyorsabb megoldásra van szükséged, a fagyasztott banánokat szobahőmérsékleten a pulton is hagyhatod felolvadni körülbelül 3-4 órán keresztül. Ha nagyon szorít az idő, a fagyasztott banánt 3-4 percig, vagy amíg teljesen felolvad, mikrohullámú sütőben is felolvaszthatod.

Bármelyik módszert is alkalmazod, mindenképp öntsd ki a zacskóban vagy edényben felgyülemlett felesleges folyadékot, amely a kondenzáció eredménye.

Forrás: Food52

A figyelmetekbe ajánljuk