bogyós gyümölcsök egy asztalon

A testünkben fellépő gyulladás előnyös és hátrányos is lehet. Egyrészt segít a szervezetnek megvédeni magát a fertőzésektől és a sérülésektől – másrészt viszont, ha krónikussá válik, súlyos betegségekhez vezethet. A stressz, az alacsony aktivitási szint és a gyulladást okozó élelmiszerek fogyasztása még komolyabbá teheti ezt a kockázatot. Éppen ezért nagyon fontos olyan ételeket fogyasztanunk, amelyek segítenek a gyulladás csökkentésében. Ezek közül mutatjuk most be az 5 leghatásosabbat a Healthline gyűjtése alapján.


​1. Bogyós gyümölcsök

bogy\u00f3sgy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k egy ember kez\u00e9ben

Fotó: Zoe Schaeffer/Unsplash

A bogyós gyümölcsök – például az eper, a málna, a ribizli és az áfonya – amellett, hogy tele vannak vitaminokkal és rostokkal, rengeteg antioxidánst is tartalmaznak. Ezek a vegyületek erősen gyulladáscsökkentő hatásúak, és csökkenthetik a betegségek kialakulásának kockázatát.

Egy 2018-as kutatás szerint a bogyós gyümölcsökben található anyagok segíthetnek késleltetni a rák kialakulását és előrehaladását. Egy másik vizsgálatban pedig azoknál a túlsúlyos felnőtteknél, akik rendszeresen epret ettek, alacsonyabb volt a szívbetegséggel összefüggő gyulladás mértéke, mint azoknál, akik nem.

​2. Zsíros halak

nyers lazac egy konyhapulton

Fotó: CA Creative/Unsplash

A zsíros halak – például a lazac, a szardínia, a hering és a makréla – nagyszerű fehérjeforrásnak számítanak, ráadásul sokkal több omega-3 zsírsav is van bennük, mint a többi halfajtában. Ezek a zsírsavak pedig bizonyítottan csökkentik a gyulladást, és segítenek megelőzni a szívbetegséget, a cukorbetegséget és a vesebetegséget is.

​3. Brokkoli

egy fej brokkoli egy pulton

Fotó: Önder Örtel/Unsplash

A keresztesvirágúakhoz tartozó zöldség – a karfiolhoz, a kelbimbóhoz és a kelkáposztához hasonlóan – rendkívül tápláló, fogyasztása pedig összefügg a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkenésével. Ez minden bizonnyal a benne található szulforafán nevű antioxidáns gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.

​4. Avokádó

egy f\u00e9l avok\u00e1d\u00f3 egy ember kez\u00e9ben

Fotó: Louis Hansel/Unsplash

Az avokádó elképesztően egészséges, hiszen káliumot, magnéziumot, rostot és szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz. Emellett rengeteg antioxidáns (például karotinoid és tokoferol) is van benne, amelyek bizonyítottan csökkentik a rák és a szívbetegségek kockázatát.

Egy ötvenegy túlsúlyos felnőttet bevonó vizsgálatban például azoknál, akik tizenkét héten keresztül avokádót fogyasztottak, drasztikusan csökkentek a gyulladással kapcsolatos eredmények.

​+1: Zöld tea

k\u00ednai z\u00f6ld tea egy gaiwanban, egy bambuszt\u00e1lc\u00e1n

Fotó: Jia Ye/Unsplash

Ma már rengeteg kutatás igazolja, hogy a zöld tea – akár a szálas verzióról, akár a matcháról van szó – az egyik legegészségesebb természetes ital. Fogyasztása többek között összefügg a szívbetegségek, a rák, az Alzheimer-kór és az elhízás csökkent kockázatával is. Ezek az előnyei pedig antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetőek, egész pontosan az epigallokatechin-3-gallát (EGCG) nevű anyagnak.

Egy japán kutatás szerint azoknál, akik naponta öt vagy több csészével fogyasztanak belőle, kisebb az esélye a bármilyen okból bekövetkező halálozásnak, mint azoknál, akik egy csészével vagy annál kevesebbet isznak. Egy 2021-es tanulmány szerint napi hét csésze zöld tea fogyasztása 62 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát – még azok körében is, akiknek már volt szívrohamuk.

Az American Heart Association szerint a nagy mennyiségű, cukor nélküli zöld tea fogyasztása csökkentheti a stroke kockázatát is. Egy 2023-ban megjelent kínai tudományos áttekintés alátámasztja ezt: a 645 393 résztvevővel és 11 421 stroke-eseménnyel készült tanulmány a mérsékelt zöldtea-fogyasztást az agyvérzés alacsonyabb kockázatával hozta összefüggésbe.

A figyelmetekbe ajánljuk