A testünkben fellépő gyulladás előnyös és hátrányos is lehet. Egyrészt segít a szervezetnek megvédeni magát a fertőzésektől és a sérülésektől – másrészt viszont, ha krónikussá válik, súlyos betegségekhez vezethet. A stressz, az alacsony aktivitási szint és a gyulladást okozó élelmiszerek fogyasztása még komolyabbá teheti ezt a kockázatot. Éppen ezért nagyon fontos olyan ételeket fogyasztanunk, amelyek segítenek a gyulladás csökkentésében. Ezek közül mutatjuk most be az 5 leghatásosabbat a Healthline gyűjtése alapján.
1. Bogyós gyümölcsök
Fotó: Zoe Schaeffer/Unsplash
A bogyós gyümölcsök – például az eper, a málna, a ribizli és az áfonya – amellett, hogy tele vannak vitaminokkal és rostokkal, rengeteg antioxidánst is tartalmaznak. Ezek a vegyületek erősen gyulladáscsökkentő hatásúak, és csökkenthetik a betegségek kialakulásának kockázatát.
Egy 2018-as kutatás szerint a bogyós gyümölcsökben található anyagok segíthetnek késleltetni a rák kialakulását és előrehaladását. Egy másik vizsgálatban pedig azoknál a túlsúlyos felnőtteknél, akik rendszeresen epret ettek, alacsonyabb volt a szívbetegséggel összefüggő gyulladás mértéke, mint azoknál, akik nem.
Ez is érdekelhet! Lejönnél a kávéról? 4 alternatív ital, ami segíthet benne
2. Zsíros halak
Fotó: CA Creative/Unsplash
A zsíros halak – például a lazac, a szardínia, a hering és a makréla – nagyszerű fehérjeforrásnak számítanak, ráadásul sokkal több omega-3 zsírsav is van bennük, mint a többi halfajtában. Ezek a zsírsavak pedig bizonyítottan csökkentik a gyulladást, és segítenek megelőzni a szívbetegséget, a cukorbetegséget és a vesebetegséget is.
3. Brokkoli
Fotó: Önder Örtel/Unsplash
A keresztesvirágúakhoz tartozó zöldség – a karfiolhoz, a kelbimbóhoz és a kelkáposztához hasonlóan – rendkívül tápláló, fogyasztása pedig összefügg a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkenésével. Ez minden bizonnyal a benne található szulforafán nevű antioxidáns gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.
4. Avokádó
Fotó: Louis Hansel/Unsplash
Az avokádó elképesztően egészséges, hiszen káliumot, magnéziumot, rostot és szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz. Emellett rengeteg antioxidáns (például karotinoid és tokoferol) is van benne, amelyek bizonyítottan csökkentik a rák és a szívbetegségek kockázatát.
Egy ötvenegy túlsúlyos felnőttet bevonó vizsgálatban például azoknál, akik tizenkét héten keresztül avokádót fogyasztottak, drasztikusan csökkentek a gyulladással kapcsolatos eredmények.
+1: Zöld tea
Ma már rengeteg kutatás igazolja, hogy a zöld tea – akár a szálas verzióról, akár a matcháról van szó – az egyik legegészségesebb természetes ital. Fogyasztása többek között összefügg a szívbetegségek, a rák, az Alzheimer-kór és az elhízás csökkent kockázatával is. Ezek az előnyei pedig antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetőek, egész pontosan az epigallokatechin-3-gallát (EGCG) nevű anyagnak.
Egy japán kutatás szerint azoknál, akik naponta öt vagy több csészével fogyasztanak belőle, kisebb az esélye a bármilyen okból bekövetkező halálozásnak, mint azoknál, akik egy csészével vagy annál kevesebbet isznak. Egy 2021-es tanulmány szerint napi hét csésze zöld tea fogyasztása 62 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát – még azok körében is, akiknek már volt szívrohamuk.
Ajánljuk figyelmedbe! Az ital, ami az alkohol alternatívája lehet: itt a magyar kombucha!