Javíthatja a bélrendszer működését
Az egészséges bélrendszer az általános egészség egyik kulcsa. Ebben segíthet az avokádó, ami rengeteg élelmi rostot tartalmaz, amely a bélrendszer egészséges működéséhez elengedhetetlen.Egy avokádó körülbelül 13,5 gramm rostot tartalmaz, ami majdnem fele a napi 28-34 grammos általános étrendi ajánlásoknak.
Az ajánlott napi élelmi rostbevitel kulcsfontosságú szerepet játszik a bélrendszerben lévő jó baktériumok táplálásában. A jótékony mikrobák pedig lebontják és erjesztik a bevitt rostot, hogy rövid szénláncú zsírsavakat állítsanak elő, amik megőrzik a bélsejtek és a bélbélések egészségét.
Ezenkívül az avokádó segít a széklet epesavszintjének csökkentésében is, ami csökkentheti a megmagyarázhatatlan hasmenéseket, ami tápanyag-felszívódási zavarokhoz vezethet, ha nem kezelik időben – tehát a gyümölcs fogyasztása elősegítheti az egészséges emésztési funkciókat.
Ez is érdekelhet: Hat étel, melyek segíthetnek csökkenteni a refluxos tüneteidet
Kontrollálhatja a testsúlyt
Ha beépítjük az avokádót az étrendünkbe, az a testsúlyunknak is jót tehet. Bár a gyümölcs zsírtartalma miatt magas a kalóriatartalma, egy 2022-es, tanulmányban megfigyelték, hogy azok az emberek, akik hat hónapon keresztül napi egy avokádót ettek, stabilan tartották a testsúlyukat – az avokádófogyasztás tehát nem járult hozzá a súlygyarapodáshoz.
Valójában meg is előzheti az elhízást: egy 2021-es tanulmány szerint a napi egy avokádó segíthet a zsigeri zsír csökkentésében a nők körében.
Mindez a rost- és egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma miatt lehet. A rostok bizonyítottan növelik a jóllakottság érzését, míg az egyszeresen telítetlen zsírok (különösen az olajsav) megfelelő mennyiségben fogyasztva csökkenthetik a zsírraktározást.
Védi a szívet
A szívbetegségek kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében elengedhetetlen a káliumban, magnéziumban, rostokban, folsavban, egyszeresen telítetlen zsírokban, polifenolokban és antioxidánsokban gazdag étrend. Jó hír: a szívbarát tápanyagok mindegyike megtalálható egy érett avokádó belsejében.
Nagy tápanyagsűrűségüknek köszönhetően a Journal of the American Heart Association 2022-es tanulmánya szerint az avokádó fogyasztása 16-22%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és koszorúér-betegség kockázatát.
A kutatók megjegyezték: egy fél adag vaj, margarin, tojás, sajt, joghurt vagy feldolgozott hús felcserélése ugyanennyi avokádóra jelentősen csökkenti az említett betegségek kockázatát. Egy másik, 2020-ban megjelent tanulmányból az is kiderült, hogy ez miért lehet: a kutatás szerint az avokádó csökkenti az oxidált LDL-koleszterint, amely az artériák eltömődéséhez vezethet.
Olvasd el ezt is! 5 dolog, ami a szervezetünkkel történik, ha elég gyümölcsöt eszünk
Javíthatja az agyműködést
A napi avokádófogyasztás a kognitív hanyatlás ellen is segíthet.
Az International Journal of Psychology 2020-as tanulmánya szerint a gyümölcs luteint tartalmaz, amely átjut a vér-agy gáton, és javíthatja a kognitív funkciókat. A lutein egy karotinoid vagy növényi pigment, amely az emberi agy teljes karotinoid-koncentrációjának 66-77%-át teszi ki. Antioxidáns vegyületről van szó, ami gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ez pedig segíti az agy védelmét.
A Frontiers in Nutrition 2021-es tanulmánya szerint az avokádót fogyasztó idősebb személyek kognitív pontszámai minden kognitív teszt során szignifikánsan magasabbak voltak. A vizsgált tesztek közül az avokádó fogyasztása jelentősen javította a memóriateljesítményt – ennek megállapítása pedig azért fontos, mert a memória általában az első terület, amely az életkorral összefüggő neurodegeneratív betegségekben szenvedő egyéneknél elkezd romlani.