avokádó

4 dolog, ami a testeddel történik, ha minden nap avokádót eszel

Az avokádóban található a legtöbb zsír, kalória és fehérje a gyümölcsök közül. Emellett rengeteg rosttal, káliummal, magnéziummal, B-vitaminokkal (például folsavval), E-vitaminnal és karotinoidokkal is büszkélkedhet. Nem csoda, hogy világszerte jelentősen megnőtt a fogyasztása, de a magas kalória- és zsírtartalma miatt sokszor megkérdőjelezik, hogy valóban egészséges-e a rendszeres fogyasztása. A tudomány szerint igen.

Javíthatja a bélrendszer működését 

Az egészséges bélrendszer az általános egészség egyik kulcsa. Ebben segíthet az avokádó, ami rengeteg élelmi rostot tartalmaz, amely a bélrendszer egészséges működéséhez elengedhetetlen.Egy avokádó körülbelül 13,5 gramm rostot tartalmaz, ami majdnem fele a napi 28-34 grammos általános étrendi ajánlásoknak.

Az ajánlott napi élelmi rostbevitel kulcsfontosságú szerepet játszik a bélrendszerben lévő jó baktériumok táplálásában. A jótékony mikrobák pedig lebontják és erjesztik a bevitt rostot, hogy rövid szénláncú zsírsavakat állítsanak elő, amik megőrzik a bélsejtek és a bélbélések egészségét.

Ezenkívül az avokádó segít a széklet epesavszintjének csökkentésében is, ami csökkentheti a megmagyarázhatatlan hasmenéseket, ami tápanyag-felszívódási zavarokhoz vezethet, ha nem kezelik időben – tehát a gyümölcs fogyasztása elősegítheti az egészséges emésztési funkciókat.

Ez is érdekelhet: Hat étel, melyek segíthetnek csökkenteni a refluxos tüneteidet

Kontrollálhatja a testsúlyt 

Ha beépítjük az avokádót az étrendünkbe, az a testsúlyunknak is jót tehet. Bár a gyümölcs zsírtartalma miatt magas a kalóriatartalma, egy 2022-es, tanulmányban megfigyelték, hogy azok az emberek, akik hat hónapon keresztül napi egy avokádót ettek, stabilan tartották a testsúlyukat – az avokádófogyasztás tehát nem járult hozzá a súlygyarapodáshoz.

Valójában meg is előzheti az elhízást: egy 2021-es tanulmány szerint a napi egy avokádó segíthet a zsigeri zsír csökkentésében a nők körében.

Mindez a rost- és egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma miatt lehet. A rostok bizonyítottan növelik a jóllakottság érzését, míg az egyszeresen telítetlen zsírok (különösen az olajsav) megfelelő mennyiségben fogyasztva csökkenthetik a zsírraktározást.

Védi a szívet 

A szívbetegségek kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében elengedhetetlen a káliumban, magnéziumban, rostokban, folsavban, egyszeresen telítetlen zsírokban, polifenolokban és antioxidánsokban gazdag étrend. Jó hír: a szívbarát tápanyagok mindegyike megtalálható egy érett avokádó belsejében.

Nagy tápanyagsűrűségüknek köszönhetően a Journal of the American Heart Association 2022-es tanulmánya szerint az avokádó fogyasztása 16-22%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és koszorúér-betegség kockázatát.

A kutatók megjegyezték: egy fél adag vaj, margarin, tojás, sajt, joghurt vagy feldolgozott hús felcserélése ugyanennyi avokádóra jelentősen csökkenti az említett betegségek kockázatát. Egy másik, 2020-ban megjelent tanulmányból az is kiderült, hogy ez miért lehet: a kutatás szerint az avokádó csökkenti az oxidált LDL-koleszterint, amely az artériák eltömődéséhez vezethet.

Olvasd el ezt is! 5 dolog, ami a szervezetünkkel történik, ha elég gyümölcsöt eszünk

Javíthatja az agyműködést

A napi avokádófogyasztás a kognitív hanyatlás ellen is segíthet.

Az International Journal of Psychology 2020-as tanulmánya szerint a gyümölcs luteint tartalmaz, amely átjut a vér-agy gáton, és javíthatja a kognitív funkciókat. A lutein egy karotinoid vagy növényi pigment, amely az emberi agy teljes karotinoid-koncentrációjának 66-77%-át teszi ki. Antioxidáns vegyületről van szó, ami gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ez pedig segíti az agy védelmét.

A Frontiers in Nutrition 2021-es tanulmánya szerint az avokádót fogyasztó idősebb személyek kognitív pontszámai minden kognitív teszt során szignifikánsan magasabbak voltak. A vizsgált tesztek közül az avokádó fogyasztása jelentősen javította a memóriateljesítményt – ennek megállapítása pedig azért fontos, mert a memória általában az első terület, amely az életkorral összefüggő neurodegeneratív betegségekben szenvedő egyéneknél elkezd romlani.

(EatingWell)

A figyelmetekbe ajánljuk