többféle fagyasztott zöldség jégen
Fotó: Shutterstock

​A 6+1 legjobb gyulladáscsökkentő fagyasztott élelmiszer

A leveles zöldek, a cseresznye, az avokádó és a friss halak azok az élelmiszerek, amelyek eszünkbe jutnak, amikor a legjobb gyulladáscsökkentő élelmiszerekről beszélünk.



Bár az élelmiszerboltok és a termelői piacok friss élelmiszerei evidensnek tűnnek, ne hagyjuk figyelmen kívül a fagyasztott élelmiszerek részlegében található termékeket sem. Nem csak ugyanolyan táplálóak, mint a frissek (néha még táplálóbbak is), de az általuk nyújtott kényelmi faktor is felülmúlhatatlan. Most az Eating Well cikkének segítségével megosztjuk a dietetikusok által kiválasztott top gyulladáscsökkentő fagyasztott ételeket, és felhasználási módokat is adunk hozzájuk.

Ez is érdekelhet: 9 élelmiszer, amely DNS-károsító gyulladást okoz a szervezetedben

​1. Apróra vágott spenót

fagyasztott spen\u00f3t

Fotó: Shutterstock

Sarah Schlichter dietetikus mindig tart otthon fagyasztott spenótot:

A fagyasztott spenótban sok vas, fitokemikáliák, K-vitamin, folsav és A és C-vitamin van, antioxidánsszerű tulajdonságokkal rendelkező vitaminok. A friss spenóttal ellentétben ezek a tápanyagok nem csökkennek az idő múlásával

Azt javasolja, hogy a felolvasztott fagyasztott spenótot dobjuk turmixokba, pestókba vagy levesekbe, vagy adjuk hozzá egy kevergetve sült ételhez az extra táplálkozás érdekében.

​2. Apróra vágott hagyma

fagyasztott hagyma

Fotó: Shutterstock

A hagyma számos sós recept alapanyaga, és gyakran gazdaságosabb és kényelmesebb is, ha friss helyett fagyasztott apróra vágottat adunk a készülő ételhez.

A hagyma, a fokhagyma és az alliumfélék családjába tartozó fűszernövények mind gyulladáscsökkentő hatásúak kénorganikus vegyületeik és a kvercetin miatt

− magyarázza Bridget Swinney dietetikus. Hozzáteszi, hogy időmegtakarítás céljából sem kell kihagyjuk a hagymát egy receptből, ha fagyasztottat használunk.

Olvass tovább: 9 élelmiszer, amely DNS-károsító gyulladást okoz a szervezetedben

​3. Brokkoli

fagyasztott brokkoli egy \u00fcvegt\u00e1lban

Fotó: Shutterstock

A brokkolival könnyen kiegészíthetünk egy kevert süteményt, köretet, sült ételt vagy akár a reggeli omlettet. Ráadásul a brokkoli mindössze 30 kalóriát tartalmaz csészénként, és kiváló K-vitaminforrás, mely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. A brokkoli emellett keresztesvirágú zöldség, ami azt jelenti, hogy bioaktív vegyületeket is kínál, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és jótékonyan hatnak a rák megelőzésében.

4. Cseresznye

A cseresznye az egyik olyan gyümölcs, amiről a nyári szezon után talán elfelejtkezünk, pedig egész évben működhet, ha fagyasztva vásároljuk. A fagyasztott cseresznye tele van polifenolokkal, amelyek gyulladáscsillapító hatásúak. Sőt, a kutatások szerint mind az édes, mind a savanyú cseresznye csökkentheti a C-reaktív fehérjét, a szervezetben lévő gyulladás értékelésére használt vérmérőt, és még fájdalomcsillapítást is nyújthat. Elkeverheted például zsírszegény görög joghurtban, nassolnivalóként.

​6. Avokádó​

fagyasztott avok\u00e1d\u00f3 darabokra v\u00e1gva egy feh\u00e9r t\u00e1lban

Fotó: Shutterstock

Ez az élelmiszer is új ebben a formában, de a fagyasztott avokádó félbevágott vagy feldarabolt formában gyorsan népszerű élelmiszertartalékká válhat. Remek módja annak, hogy egészséges zsírokat vigyünk be az étrendünkbe, és ezek a zsírok az avokádó E-vitaminjával, rostjaival és fitokemikáliáival együttesen csillapítják a gyulladást. A fagyasztott avokádót dobjuk turmixokba, vagy olvasszuk fel, és kenjük pirítósra.

5. Kurkuma

Íme egy étel, amit meglepőnek találhatsz fagyasztva: a kurkuma. A fűszer kiváló gyulladáscsökkentő, és tanulmányok szerint még a térdfájdalmakat is jól tudja kontrollálni.

+1. Lazac

v\u00f6r\u00f6s lazac j\u00e9gen

Fotó: Shutterstock

A hűtött halak rövid időn belül romlanak meg, ezért a zsíros halak, például a lazac és a tonhal fagyaztóban tárolása kulcsfontosságú, javasolja Kristin Draayer dietetikus. Ezek a halak nagyszerű omega-3 zsírsav, dokozahexaénsav (DHA) és eikozapentaénsav (EPA) források.

Az EPA és a DHA fogyasztása bizonyítottan jelentősen csökkenti az olyan gyulladásos markereket, mint a C-reaktív fehérje és az interleukin-6

− mondja Draayer. Azt is hozzáteszi, hogy a fagyasztott hal kényelmes módja annak, hogy omega-3 zsírsavakat adjunk az étrendünkhöz. A hal nemcsak jól fagyasztható, hanem nagyon sokoldalúan felhasználható is, így egy-egy szorult helyzetben gyors és ízletes vacsorát jelenthet.


A figyelmetekbe ajánljuk