Az avokádó elég megosztó étel, de ami kétségtelen, hogy tele van vitaminnal és zsírokkal.
A nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják, megfőzve keserű. Az érett termések sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmaznak. Egyes típusaiból jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak.
Avokádó tojással
Válassz kicsit érettebb avokádót, vágd félbe, tegyél a közepébe egy tojást és úgy süsd meg sütőben kb. 5 perc alatt 180 fokon. Magvakkal vagy önmagában is fogyaszthatod.
Tojásos avokádókrém
A tojásokat megmossuk, mindet keményre főzzük. Az avokádót kettévágjuk, a magját eltávolítjuk, a húsát tálba kanalazzuk. Meglocsoljuk a citromlével, majd villával összetörjük.
A tojásokat leöblítjük hideg vízzel, meghámozzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. Mindkettőt az avokádóhoz adjuk a majonézzel együtt. Sózzuk, borsozzuk, és botmixerrel áttörjük kissé. Kész is a finom és tápláló krém.
Avokádókrém paradicsommal
Az avokádót félbevágjuk, a belsejét kikaparjuk, majd egy tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a citrom kifacsart levét és a finomra vágott hagymát, majd hozzákeverjük az áttört fokhagymát.
A paradicsomot meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk, majd a krémhez keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, alaposan összekeverjük, és minimum 30 percre a hűtőbe tesszük. Pirítóssal vagy pitával kínáljuk. Sokkal izgalmasabb, mint egy unalmas szalámis szendvics!
Bátran kísérletezgessetek, tojással, paradicsommal, sok citrommal - ezhez az ételekhez mind jól illik az avokádó semleges íze.
(forrás: mindmegette.hu)