salt reggeli szalonna sonka kenyér só
Nagyokat reggelizni nemcsak fontos, hanem jó dolog is. A Salt házhoz rendelhető finomságainál pedig tényleg nem könnyű jobbat találni erre a műfajra.

A reggeli nálam évek óta a legfontosabb étkezés, a karatén kezdete óta viszont még nagyobb fókuszt kapott, köszönhetően annak, hogy egy néhány perces, barnított vajon készült, némi tejszínnel és parmezánnal felturbózott rántottára bármikor jut idő. Van viszont valami, ami ezt az eddig full extrás reggelinek gondolt fogást és fényévekkel körözi le, ez pedig a Salt által szállított kenyér, vaj, sonka és szalonna.

Az étterem még csak néhány hónapja nyitotta meg a kapuit, azonban az északi stílusú koncepciónak, valamint Tóth Szilárd és Dusha Csenge kiváló ételeinek köszönhetően az első pillanattól imádja a közönség. Az étterembezárások őket is súlyosan érintették, ám az elsők között voltak, akik vállalkoztak a kiszállításra a Salt Deli keretében.

A Salt Deli alapanyagokat szállít ki,

azonban a választékban szereplő kenyér, vaj és sonka kombinációját az étteremben főfogásként tálalják, így gyakorlatilag – a házi savanyúság kivételével – megrendelhetjük a degusztációs menü egyik kulcsfogását.

Kakukktojás a házi érlelésű szalonna, azonban ez is helyet kap a normál kerékvágásban felszolgált ételek sorában, mégpedig az étkezés elején felszolgált zsíros deszka fontos része.


Kenyér, vaj, sonka, szalonna

A szalonna két vákuumozott szelet formájában érkezik, a sonka pedig hajszálvékonyra szelve, gusztusos kis papírdobozban kap helyett. Külön kedvencem a vaj volt, ami helyes kis S-betűt formázó viaszpecsétet kapott – ugyanazt a pecsétet, amivel normál esetben az étlapokat zárják.

A megrendelt ételek minőségéről pedig tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, és őszintén nehéz feladat lenne, ha ki kellene választanom a kedvencemet. A kenyér héja még két nap elteltével is ropog és annak ellenére, hogy kovásszal készült, nincs meg a sokak számára kevésbé szerethető savanykás mellékíze.


h\u00e1zi vaj saltFotó: saltbudapest.com

A vaj pont megfelelő mértékben sós, és közben olyan, mintha vágható tejszínt kennénk a kenyerünkre, egy kevéske, igen kellemes animális mellékízzel. A sonka, úgy ahogy van, addiktív, a szalonna állaga pedig olyan, mintha csak vaj lenne.

A fenti néhány alkotóelem lehetne kevéske, azonban közel sem az, olyannyira, hogy nemcsak reggeliként, hanem vacsoraként, de akár ebédként is gond nélkül megállja a helyét. Biztos vagyok abban, hogy fogok még rendelni! Egyetlen dolog miatt izgulok csak: hogy a Salt Deli akkor is megmaradjon, amikor az étterem működése visszaállt a rendes munkamenetbe.


A figyelmetekbe ajánljuk