A fajita szó teljesen ismeretlen volt egészen 1971-ig. A faja szó spanyolul csíkot jelent, ami nem véletlen, hiszen az étel jellegzetessége az, hogy a húst hosszúkásan felcsíkozzák, akárcsak a paprikákat mellette. Bár a fajitas eredetileg marhahúsól készült, ma már bármilyen hússal és töltelékkel felszolgálják. Az elkészítése pedig pofon egyszerű!
Hozzávalók:
- 25 dkg csirkemell
- 1 db lilahagyma
- 1/2 db piros kaliforniai paprika
- 1/2 db sárga kaliforniai paprika
- 1/2 db zöld kaliforniai paprika
- 1 db lime
- 1/2 csokor koriander vagy petrezselyem
- olívaolaj, ha paleósra akarod, akkor kókuszolaj vagy zsír
Fűszer hozzávalók:
- 1 teáskanál chili por
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál fokhagyma por
- 1/2 teáskanál oregano
- 1/2 teáskanál római kömény
- 1/4 teáskanál őrölt bors
Elkészítése:
Első lépésként csíkozd fel a csirkemellet. Majd keverd össze a fűszereket, chili port, fokhagyma port, oreganot, római köményt, őrölt borsot. Ezután szórd a csirkemell csíkokra a fűszerkeveréket, csorgass rá egy evőkanál olívaolajat és keverd össze. Fedd le fóliával és tedd a hűtőbe pihenni, minimum fél órára.
Ez idő alatt csíkozd fel a kaliforniai paprikákat, és a lilahagymát is. A serpenyőben forrósítsd fel az olajat és tedd bele a paprikákat és a hagymát, ezután kezd el pirítani.
Ha a zöldségek megpirultak, vedd ki őket a serpenyőből. Ha ezek után szükséges, tegyél még kevés olajat a serpenyőbe és jöhet a hús. Ha megpirultak a csirkemell csíkok, tedd vissza a serpenyőbe a zöldségeket. Együtt kezd el pirítani, végül egy kis lime levelet is facsarhatsz rá. És kész is.