A tökéletes burrito olyan, mint egy régi bor, amelyet nehéz beszerezni, de ha rátalálunk minden sikertelen próbálkozást megért.
A burrito Észak-Mexikó és az USA Mexikóval határos államainak jellegzetes étele. A hagyományos recept alapján a tekercs tipikusan darált hús, fűszeres rizs, zöldség kombinációból és szószból áll össze.
Íme egy kis útmutató miképp készíthetsz igazi mexikói burritót!
Tortilla: Habár köztudottan a mexikóiak leginkább kukoricából készült tortillát fogyasztnak, a burritónál előnyösebb lehet, ha a búzalisztes változatát választjuk, hiszen ezzel könnyebb dolgozni.
Rizs: Fűszerezd! A rizs főzése közben adj ízesítést neki, hogy minél pikánsabb legyen. Klasszikus lehetőség a koriander-zöld, de egy kis babérlevél vagy egy kis kömény is igazán ízessé teheti. A lehetőségek tárháza végtelen.
Töltelék: A zöldségeket alapvetően szabadon variálhatjuk, illetve bármilyen darált húsból elkészíthetjük. Azonban a hús fűszerezésén ne változtassunk ( római kömény, oregánó, chili) hiszen ezek adják neki az igazi hamisítatlan burrito ízt.
Hozzávalók:
Fűszer:
- 1 tk oregánó
- só és bors ízlés szerint
- 2 tk római kömény
- 2 tk őrölt pirospaprika
- negyed tk cayenne-bors
- 1 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 500 gramm darált marhahús
- 2 ek sűrített paradicsom
- 3 ek víz
- 375 gramm főtt rizs
- kukorica, bab, hagyma, sajt (amennyit jónak látunk)
Elkészítése: Kevés olívaolajon megpirítjuk a vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált marhahúst, amit fehéredésig sütünk, majd a fűszerkeverékkel ízesítjük. Ezt követően keverjük össze, majd adagoljuk hozzá paradicsomot és a vizet, pár percig főzzük, míg a nedvesség elpárolog. Amennyiben krémesebb állagú, tegyük félre, majd keverjük össze az ízesített főtt rizzsel. Hagyjuk kihűlni, hiszen ha túl melegen tesszük a tortilla lapra átázik.
Ha kihűlt a hús, tegyük a tortilla közepére a töltelék hatodát, majd szórjuk bele a lilahagymát, kukoricát, babot és azokat a zöldségeket, amikkel megszeretnénk tölteni. A lap alsó részét hajtsuk a töltelékre, majd hajtogassuk be a két szélét és szorosan tekerjük fel.