Tippek a reggeli rutin kialakításához

A stressz elkerülése, valamint így a mentális egészségünk megóvása miatt jó, ha képesek vagyunk reggeli rutint kialakítani magunknak, ami megkönnyítheti hétköznapjainkat.


Unsplash/Kinga Cichewicz

„Én olyan ember vagyok, akik egyébként is hajlamos az aggodalomra, gyakran az volt az első érzésem reggel, hogy megint görcsbe rándul a gyomrom"

fejti ki gondolatait a HuffPost egyik szerzője, Kelsey Borressen.

„A reggeli aggodalmak már korán ellepték az agyamat, és a gyomromban lévő érzés azt sugallata, jobb ha ki se kelek az ágyamból. Persze a probléma terelése csak erősítette az érzéseimet, és az eredmény csak ellentétes hatást váltott ki. Azt találtam ki, hogy korábban kell kelni, hogy legyen időm reggeli rutinomra. Ezeken a napokon elkészítettem a jeges kávémat, elvittem a kutyámat sétáltatni, elvégeztem egy kis testmozgást, összeírtam az elvégzendő listámat a napra és ha az időm engedte, akkor meditáltam és naplót írtam"

– tette hozzá a szerző.

joga torna

Unsplash/Kike Vega

A Nagy-Brittaniában élő környezetpszichológus és jóléti tanácsadója, Lee Chambers szintén úgy érzi, hogy a tudatosságban van a kulcs. Szerinte a reggeli rutinoknak akkora ereje lehet, hogy akár az egész napunkat is meghatározhatja. Egy aggodalmakkal teli reggel ugyanis akár az egész napunkra is rányomhatja a bélyeget. Egy átgondolt reggellel azonban nyugodtabb és magabiztosabb napunk lehet.

Mire kell tehát figyelnünk ahhoz, hogy megfelelő reggeli rutint alakítsunk ki? Mutatjuk a legfontosabb pontokat.

 1. Gondold át, pontosan mennyi időre van szükséged, de arra is ügyelj, hogy ez reálisan illeszkedjen a napodhoz!
 2. Ne félj kísérletezni. Nem mindenkinek válik be ugyanaz!
 3. A reggeli rutinnak mindenképp egyszerűnek és élvezhetőnek kell lennie. Egyáltalán segít majd a helyzeteden, ha napodnak ezt a részét is kapkodva végzed el.

Ezeken kívül van, amire érdemes külön figyelmet fordítani:

 1. Kezdd a napod egy pohár vízzel!
 2. Sétál! Igen, akár reggel is.
 3. Legyél hálás az életedért!
 4. Ne ellenőrizgesd a telefonod 2 percenként!
 5. Vegyél mély levegőket!
 6. Meditálj!
 7. Reggelid legyen tápláló!
 8. Olvass el pár oldalt egy könyvből!
 9. És végül, mozogj!

A figyelmetekbe ajánljuk