A carbonarát valószínűleg mindenki ismeri, akad azonban egy még egyszerűbb és könnyedebb hagyományos olasz tésztaétel, amihez csak néhány összetevőre van szükségünk – ráadásul vegetáriánus is. Mutatjuk a receptet!
A cacio e pepe egy klasszikus olasz tésztaétel, amelynek neve közép-olasz nyelvjárásban azt jelenti: „sajt és bors”. Állítólag Lazio, Abruzzo, Toszkána és Umbria pásztorai alkották meg először a 18. vagy a 19. században, azóta pedig az olasz konyha egyik alapvető fogásává vált.
Ez is érdekelhet! Egyszerű, mégis tápláló vacsorára vágysz? Próbáld ki ezt a marhás-brokkolis tésztát!
Bár a cacio e pepe nagyon kevés összetevőből készül, minden instrukciót pontosan be kell tartanunk ahhoz, hogy tökéletes legyen az étel.
Hozzávalók:
- 60 ml extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál durvára őrölt fekete bors, ízlés szerint
- 225 g spagetti
- só, ízlés szerint
- 30 g sótlan vaj
- 55 g Pecorino Romano sajt, nagyon finomra reszelve.
Cacio e pepe (illusztráció)
Fotó: Shutterstock
Próbáld ki ezt a receptet is! Egyetlen serpenyőben elkészíthető ez az olasz rizses csirke – recept!
Így készül:
- Melegítsük fel az olívaolaj felét és a fekete borsot egy közepes serpenyőben, közepesen alacsony hőfokon, amíg a hozzávalók illatosak lesznek, és a bors éppen csak elkezd sisteregni. Ez körülbelül egy percig tart majd, utána tegyük félre a serpenyőt.
- Tegyük a spagettit egy nagy lábas forrásban lévő, sós vízbe. Főzzük addig, amíg al dente nem lesz – ez általában egy perccel kevesebb, mint amennyit a csomagolás ajánl.
- Öntsünk 2-3 evőkanálnyi tésztavizet a borsos olívaolajhoz, majd keverjük bele a vajat. Ezután emeljük át a tésztát a serpenyőbe, és alaposan keverjük össze a szósszal.
- Adjuk hozzá a sajtot és a maradék olívaolajat, és keverjük addig, amíg a sajt teljesen elolvad. Adjunk még néhány evőkanálnyi tésztavizet, hogy beállítsuk a tökéletes állagot: a szósznak minden egyes spagettit krémesen be kell vonnia.
- Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, majd azonnal tálaljuk némi extra reszelt sajttal.
Forrás: Serious Eats