Mediterrán ízvilágú egytálételre vágysz? Íme, az olasz konyha serpenyős rizses csirkéje, amiben a legjobb, hogy mindössze 10 perc előkészületet igényel, és kevesebb mint egy óra múlva már tálalhatjuk is.
Hozzávalók:
- 1 vöröshagyma;
- 3 gerezd fokhagyma;
- 4 csontos, bőrös csirkecomb;
- 1 3/4 teáskanál só;
- 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors;
- 200 g hosszú szemű fehér rizs;
- 2 teáskanál szárított olasz fűszerkeverék;
- 1 doboz paradicsomsűrítmény;
- 3,5 dl csirkealaplé;
- 1 teáskanál balzsamecet;
- 1/4 teáskanál pirospaprikapehely (nem kötelező);
- apróra vágott friss petrezselyem a díszítéshez (nem kötelező).
Így készül:
Elsőként melegítsük fel a sütőt 180 fokra. Kockázzuk fel a vöröshagymát, illetve daráljuk apróra a fokhagymát. Ezután töröljük szárazra a bőrös csirkecombot, majd fűszerezzük minden oldalát sóval és fekete borssal.
Ezt is olvasd el! Így készül az isteni olasz tészta, a sült ziti
Fotó: Shutterstock
Tegyük a húst a bőrével lefelé egy serpenyőben, majd közepesen magas hőfokon süssük addig, amíg a bőr ropogós és aranybarna nem lesz – nagyjából 7-9 percig.
Fordítsuk meg a csirkét, és hagyjuk bent a sütőben addig, amíg a másik oldala is meg nem pirul – körülbelül 3-4 percig.
Ekkor vegyük ki a húst, majd csökkentsük a hőfokot közepesre. Tegyük a felvágott vöröshagymát a serpenyőbe, majd időnként megkeverve főzzük addig, amíg meg nem puhul – körülbelül 3 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük, amíg illatozni nem kezd. Adjuk hozzá a rizst, a fűszerkeveréket, továbbá egy kis sót, valamint ízlés szerint a pirospaprikapelyhet. Keverjük össze, és főzzük pirulásig – kb. 2 percig.
Ez is érdekelhet! Készítsd el a koreaiak egyik nagy kedvencét: rizsleves recept
Adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt és az alaplevet. Keverjük meg, és forraljuk fel. Vegyük le a serpenyőt a tűzről.
Ekkor tegyük vissza a csirkét a bőrével felfelé a serpenyőbe a rizs tetejére, és öntsük rá a tányéron összegyűlt szaftot.
Az utolsó lépések egyikeként tegyük vissza a serpenyőt a sütőbe, és hagyjuk bent, amíg a csirke alaposan át nem sül, a rizs pedig meg nem puhul – 18-25 percig. Tálalásnál adjunk balzsamecetet a rizshez, valamint tetszés szerint díszítsük egytálételünket apróra vágott friss petrezselyemmel.
Forrás: The Kitchn