Mi a különbség a különféle rizsek között?

Mi a különbség a különféle rizsek között?

A kultúrákon, országokon és konyhákon átívelő alapanyag, amit mindenki ismer. Ám miközben a rizs oly sok finom étel alapját képezi, vajon van-e bármilyen egészségügyi előnye? Lássuk csak!


​Milyen egészségügyi előnyei vannak a rizsnek?

Bár a rizsnek számos fajtája és formája létezik, néhány több tápanyaggal büszkélkedhet, mint többi, a rizs legnagyobb előnye a szénhidráttartalma. Egy 100 grammos adag fehér hosszú szemű rizs körülbelül 28 gramm szénhidrátot tartalmaz. Sok divatos diéta korlátozza vagy tiltja a szénhidrátokat, pedig ezek valójában létfontosságú tápanyagok az egészségünk szempontjából. Hiszen energiát biztosítanak számunkra, a szervezet pedig egyszerű cukrokká bontja őket, amelyekből glükóz lesz.

Ez is érdekelhet:Mi is az a farro és hogyan használhatjuk fel?

Milyen a különböző rizsfajták léteznek?

A világon ezer és ezer különböző rizsfajta létezik. De most csupán a leggyakoribb fajták közül összpontosítottunk néhányra, amelyekkel az élelmiszerboltok polcain és az éttermek étlapjain sűrűn találkozhatunk.

​1. Fehér rizs

A fehér rizs olyan rizs, amelynek héját, korpáját és csíráját eltávolították. Emiatt a fehér rizs nem olyan tápláló. De ennek ellenére jó energiaforrás, és lehet kapni olyan fehér rizst is, amelyhez vitaminokat és vasat adtak hozzá, ami még táplálóbbá teszi. Valamint gyorsan és könnyen főzhető.

​2. Barna rizs

A fehér rizzsel ellentétben a barna rizsből nem távolították el a korpát és a tápanyagokban gazdag csírát, ami azt jelenti, hogy teljes értékű gabonáról van szó. Rost- és fehérjeforrás, és számos tápanyagot tartalmaz, például tiamint, niacint, vasat, magnéziumot, cinket, mangánt és szelént. Ráadásul remek antioxidénsis. Az egyetlen bökkenő, hogy kicsit tovább tart a főzése, mint a fehér rizsé. Az állaga is kicsit rágósabb, és az íze is földesebb.

3. Vadrizs

Tényleg, a vadrizsnek nem kellene ezen a listán szerepelnie. Mégpedig azért, mert a vadrizs valójában nem rizs, de hasonlóan működik. A vadrizs a vízi fű magja, amely gyakran édesvízi mocsarakban, patakokban és Észak-Amerika tavaiban nő. Fehérje-, szénhidrát- és rostforrás, valamint olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a folsav, magnézium, cink és mangán. Ízét tekintve a barna rizshez hasonló, de sokkal erősebb. Az állaga pedig egy kicsit rágósabb.

Olvasd el ezt is!5 élelmiszer, ami akár mérgező is lehet

​4. Sushi rizs

A Japánban termesztett rövid szemű rizs ragadósabb, mint más rizsfajták, és kissé édesebb is. A sushi rizs elkészítéséhez a japán rizst megfőzik, és olyan összetevőkkel kombinálják, mint a rizsecet. Ezután pedig hagyják kihűlni, mielőtt felhasználják a sushi receptekben.

A figyelmetekbe ajánljuk