egy tál barna rizs

5 élelmiszer, ami akár mérgező is lehet

Míg a legtöbb élelmiszerről jól ismert, hogy nem tesznek jót az emberi szervezetnek, vannak más, látszólag egészségesnek tűnő ételek, amelyek veszélyes tulajdonságairól nem sok szó esik. Bár nem valószínű, hogy ezeknek az élelmiszereknek mérsékelt fogyasztása ártana, nagy mennyiségben – vagy bizonyos körülmények között – nagyobb kárt okozhatnak az egészségednek, mint gondolnád.


Tenyésztett lazac

Lehet, hogy folyamatosan arra biztatnak minket, hogy fogyasszunk több olajos halat, de egy kutatás szerint a tenyésztett lazac fogyasztása nem biztos, hogy a legjobb módja ennek. Egy tanulmány szerint 13 különböző toxin – köztük a PCB-k, amelyeket a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) rákkeltőnek minősített – sokkal nagyobb mennyiségben található a tenyésztett lazacban, mint a vadon élőkben.

Ez is érdekelhet: Lárvával töltött sajt és mérgező cápa – Európa legabszurdabb ételei

Barna rizs

A barna rizs tápanyagdús teljes kiőrlésű gabonának tekinthető, de szervetlen arzént is tartalmazhat. Az arzénnek való tartós kitettség pedig növelheti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a bőr-, hólyag- és májrák kockázatát.

A barna rizst tartalmazó élelmiszerek valóban összeadódhatnak, ha a rákkeltő nehézfém arzénről van szó, mivel az arzén felhalmozódik a gabona egyébként egészséges, rostokkal teli és antioxidánsokban gazdag külső rétegeiben. Ezek a rétegek a feldolgozás során lekerülnek a fehér rizsről, így a barna rizs átlagosan 80%-kal több szervetlen arzént tartalmaz, mint a fehér.

​Chilipaprika

A chilipaprikát csípőssége miatt rendkívül népszerű. Valójában azonban a csípősséget okozó vegyi anyag (kapszaicin) mérgező hatású, például gyomorfájdalmat, viszkető bőrt és szélsőséges esetben halált okozhat. A legtöbb ember számára a chili fogyasztása nem okoz gondot, azonban a kapszaicin a legjobb, ha kíméletesen fogyasztjuk.

​Szerecsendió

Talán az egyik legveszélyesebb élelmiszer ezen a listán egyben az egyik legmeglepőbb is. Bár a listán szereplő élelmiszerek közül sok máshoz hasonlóan a szerecsendiónak is vannak jól ismert egészségügyi előnyei, nagy dózisban fogyasztva rendkívül veszélyes lehet. A miriszticin nevű mérgező anyagot tartalmazó szerecsendió mérsékelt mennyiségben hallucinációkat, nagyobb adagban pedig görcsöket, szívdobogást, hányingert, kiszáradást és akár halált okozhat.

Burgonya

A burgonya ártatlannak tűnhet, de glikoalkaloidok néven ismert mérgező vegyületeket tartalmaz, amelyek hatással vannak az idegrendszerre és az emésztőrendszerre, többek között pedig fejfájást, gyengeséget, zavartságot, hasmenést és hányást okoz. A burgonyától való mérgezés nagyon ritkán fordul elő, de a népszerű zöldség kedvelőinek figyelniük kell. Érdemes kerülni a kicsírázott burgonyát – amely általában magasabb glikoalkaloid-koncentrációt tartalmaz – és a zöldre színeződött darabokat.

A figyelmetekbe ajánljuk