
5 élelmiszer, ami akár mérgező is lehet
Tenyésztett lazac
Lehet, hogy folyamatosan arra biztatnak minket, hogy fogyasszunk több olajos halat, de egy kutatás szerint a tenyésztett lazac fogyasztása nem biztos, hogy a legjobb módja ennek. Egy tanulmány szerint 13 különböző toxin – köztük a PCB-k, amelyeket a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) rákkeltőnek minősített – sokkal nagyobb mennyiségben található a tenyésztett lazacban, mint a vadon élőkben.
Ez is érdekelhet: Lárvával töltött sajt és mérgező cápa – Európa legabszurdabb ételei
Barna rizs
A barna rizs tápanyagdús teljes kiőrlésű gabonának tekinthető, de szervetlen arzént is tartalmazhat. Az arzénnek való tartós kitettség pedig növelheti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a bőr-, hólyag- és májrák kockázatát.
A barna rizst tartalmazó élelmiszerek valóban összeadódhatnak, ha a rákkeltő nehézfém arzénről van szó, mivel az arzén felhalmozódik a gabona egyébként egészséges, rostokkal teli és antioxidánsokban gazdag külső rétegeiben. Ezek a rétegek a feldolgozás során lekerülnek a fehér rizsről, így a barna rizs átlagosan 80%-kal több szervetlen arzént tartalmaz, mint a fehér.
Chilipaprika
A chilipaprikát csípőssége miatt rendkívül népszerű. Valójában azonban a csípősséget okozó vegyi anyag (kapszaicin) mérgező hatású, például gyomorfájdalmat, viszkető bőrt és szélsőséges esetben halált okozhat. A legtöbb ember számára a chili fogyasztása nem okoz gondot, azonban a kapszaicin a legjobb, ha kíméletesen fogyasztjuk.
Szerecsendió
Talán az egyik legveszélyesebb élelmiszer ezen a listán egyben az egyik legmeglepőbb is. Bár a listán szereplő élelmiszerek közül sok máshoz hasonlóan a szerecsendiónak is vannak jól ismert egészségügyi előnyei, nagy dózisban fogyasztva rendkívül veszélyes lehet. A miriszticin nevű mérgező anyagot tartalmazó szerecsendió mérsékelt mennyiségben hallucinációkat, nagyobb adagban pedig görcsöket, szívdobogást, hányingert, kiszáradást és akár halált okozhat.
Burgonya
A burgonya ártatlannak tűnhet, de glikoalkaloidok néven ismert mérgező vegyületeket tartalmaz, amelyek hatással vannak az idegrendszerre és az emésztőrendszerre, többek között pedig fejfájást, gyengeséget, zavartságot, hasmenést és hányást okoz. A burgonyától való mérgezés nagyon ritkán fordul elő, de a népszerű zöldség kedvelőinek figyelniük kell. Érdemes kerülni a kicsírázott burgonyát – amely általában magasabb glikoalkaloid-koncentrációt tartalmaz – és a zöldre színeződött darabokat.
Nyitókép: Shutterstock