zaatar csirke
Fotó: Shutterstock

Egészséges, egyszerű és mennyei: így készül a zaatar fűszeres csirkecomb

Ha egy sűrű nap végén nincs kedvünk órákat a konyhában robotolni, érdemes kipróbálni a négy összetevős, különleges keleti fűszerezésű csirkecomb receptjét. Készíthetjük brokkolival, karfiollal vagy bármilyen zöldséggel, amit a kamrában találunk, a végeredmény fantasztikus lesz.


A laktató és villámgyorsan elkészíthető recepthez mindössze négy fő összetevőre van szükségünk: csontozott csirkecombra (ízlés szerint kiválthatjuk csirkemellel is), brokkolira, citromra és zaatar fűszerkeverékre, mely a közel-keleti és az arab konyha jellegzetes fűszerkeveréke. A szó magát a fűszernövényt is jelöli, melynek ismertebb neve ánizsillatú izsópfű. A keverék a növény mellett szárított kakukkfűből, szumákból (vadon növő cserje, citrusos ízvilágú), valamint pirított szezámmagból áll. Beszerzése sem okoz nehézséget, hiszen szinte bármelyik fűszerboltban elérhető.

A fűszerkeverék nagyszerűen képes feldobni a legunalmasabb fogást is, ám ha nem szívesen kísérleteznénk, szimplán hagyjuk ki a receptből és fűszerezzük a csirkét sóval, borssal és egy kevés citromlével. Ha pedig ki nem állhatjuk brokkolit, cseréljük ki bármilyen zöldséggel, legyen az gomba, répa vagy hüvelyesek.

Hozzávalók:

zaatar csirke

Fotó: Shutterstock

  • 2 közepes méretű citrom;
  • 4 evőkanál olívaolaj;
  • 3 evőkanál és 1 teáskanál zaatar;
  • másfél teáskanál só;
  • egy csipet őrölt bors;
  • 900 g csontozott csirkecomb (6-8 db);
  • 2 közepes méretű brokkoli;
  • friss petrezselyem a tálalásoz.

Így készítsük el:

Vegyünk elő egy közepes méretű tálat és reszeljük le az egyik citrom héját, majd pedig facsarjuk ki a levét. 1 teáskanálnyi citromlevet tegyünk félre, mert arra később lesz szükségünk. A másik citromot szeleteljük fel, és tegyük félre a tálaláshoz. Adjunk a tálhoz 2 evőkanál olívaolajat, 3 evőkanál zaatar fűszerkeveréket, 1 teáskanál sót és az őrölt feketeborsot. Keverjük össze, majd tegyük bele a csirkecombokat és forgassuk meg mindegyiket a pácban, majd tegyük félre 10 percre, míg elkészítjük a zöldségeket.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Vágjuk fel a brokkolit kisebb darabokra és tegyük rá a sütőpapírral kibélelt tepsire. Öntsük nyakon a citromlével, majd adjuk hozzá a megmaradt olívaolajat. Adjuk hozzá az 1 teáskanál zaatart, egy csipet sót és nyugodtan forgassuk át a brokkolikat kézzel, hogy egyenletesen eloszlassuk a fűszereket. Helyezzük el a csirkét a tepsin, majd helyezzük el a sütő középső részén, hogy alulról és felülről is érje a hő. Süssük nagyjából 20-25 percen keresztül, majd miután a csirke aranybarnára pirult, ellenőrizzük, hogy megpuhultak-e a zöldségek. Ha elkészült, a felszeletelt citromkarikákkal és a friss petrezselyemmel tálaljuk.

(Forrás: The Kitchn)


A figyelmetekbe ajánljuk