Az olasz konyha és filmek egyik népszerű étele a sütőben sült ziti, amely elkészítéséhez mindössze 4 összetevőre van szükségünk. Az év minden szakaszában tökéletes fogás, hiszen amellett, hogy percek alatt össze tudjuk dobni, isteni omlós, egyben roppanós végeredményt kapunk. Ha unjuk már a paradicsomos tésztát, mindenképp próbáljuk ki a sült zitit, mellyel garantáltan nem tudunk majd betelni.
Tévedés azt gondolni, hogy a tésztát csak főzni lehet, akár lassú főzőedényben, akár sütőben sülve is kiváló állagú pastát kaphatunk, ezért is nagyszerű fogás a sült ziti, amely gyakorlatilag a cső alakú tésztát jelenti. Eredetileg Dél-Olaszországból származik, megjelenését Szicília vagy Campania tartományához kötik. A ziti a zita, azaz fiatal menyasszony szóból származik, ugyanis ezt a tésztát szolgálták fel általában a lagzikon.
Fotó: Shutterstock
A spagettitészta unokatestvéreként is emlegetett zitit számtalan módon el lehet készíteni, ám legnépszerűbb a tepsiben sült, paradicsomos verziója, mely napokig eláll a hűtőben anélkül, hogy romlana az íze. A The Kitchn receptje alapján mutatjuk, hogyan készítsük el a legfinomabb sült zitit.
Még több olasz recept! Az olasz nagymamák is így csinálják: így készül az igazi gnocchi
Hozzávalók:
- 500 gramm ziti;
- 1 üveg marinara szósz;
- Ricotta: válasszunk minél zsírosabb fajtát;
- Mozzarella
Ez is érdekelhet! A nápolyi pizzakészítők felfedik sikerük igazi titkát
Így készítsük el:
Egy tálba dobjuk bele a tésztát, majd öntsük rá a szószt és a ricottát. Keverjük el alaposan az összetevőket, majd tépkedjük kisebb darabokra a mozzarellát. Vegyünk elő egy tepsit, majd öntsük át a tésztás masszát és tegyük bele a mozzarellát. Figyeljünk rá, hogy egyenletesen eloszlassuk a tésztát is. Előmelegített sütőben 200 fokon 25-30 percig süssük, majd friss bazsalikommal megszórva tálalhatjuk.