Spaghetti alla Nerano
Fotó: Shutterstock

5 autentikus olasz tésztaétel, amiről valószínűleg még nem hallottál

Ha már kicsit ráuntál a kedvenc tésztádra, és valami újra vágysz, de mégis maradnál a hagyományos mediterrán ízvilágnál, most mutatunk 5, nálunk kevésbé ismert receptet, amit az olaszok rendszeresen elkészítenek.


Fettuccine alla papalina

papalina

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 közepes vöröshagyma;
  • 200 g prosciutto;
  • 40 g vaj;
  • 4 tojássárgája
  • 1 egész tojás;
  • 85 g parmigiano reggiano;
  • 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors;
  • egy csipet só;
  • 400 g fettuccine tészta.

Így készítsük el:

  1. Első lépésként szeleteljük apróra a hagymát, vágjuk csíkokra a sonkát és reszeljük le a parmezánt.
  2. A tojássárgáját és az egész tojást keverjük össze a fekete borssal, a sajttal és a sóval. Alaposan keverjük el, majd tegyük félre.
  3. Főzzük meg a tésztát. Közben olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, és egy kanállal a tészta forró főzővizéből is tegyünk bele. Közepes lángon dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a prosciuttót, és pirítsuk meg.
  4. Adjunk egy merőkanállal a tojásos keverékbe a főzővízből. Ezután tegyük a tésztát a serpenyőbe és öntsük rá a szószt.

Spaghetti all’Assassina

Spaghetti all\u2019Assassina

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 250 g paradicsompüré;
  • 5 evőkanál olívaolaj;
  • 2 gerezd fokhagyma;
  • 2 levél bazsalikom;
  • egy csipet só;
  • 900 g padlizsán;
  • 300 g rigatoni tészta;
  • 30 g ricotta.

Így készítsük el:

  1. Egy nagy serpenyőbe tegyünk néhány evőkanál olívaolajat. Dobjuk bele a fokhagymát és alacsony hőfokon pároljuk meg.
  2. Adjuk hozzá a paradicsompürét, majd sózzuk és dobjuk bele a friss bazsalikomot is. Fedjük le, és főzzük 30 percen keresztül.
  3. Ha letelt az idő, egy botmixer segítségével turmixoljuk össze.
  4. Ezután kockázzuk fel a padlizsánt, és 150 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 5 percig.
  5. Főzzük meg a tésztát, közben adjuk hozzá a paradicsomszószhoz a padlizsánt. Dobjuk bele a megfőtt tésztát és tálalás előtt keverjük össze.

Gnocchi alla Romana

Gnocchi alla Romana

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 180 g búzadara;
  • 1 l tej;
  • 40 g parmigiano reggiano;
  • 40 g vaj;
  • 2 tojássárgája;
  • egy csipet szerecsendió;
  • egy csipet só;
  • 5 levél friss zsálya a díszítéshez.

Így készítsük el:

  1. Forraljuk fel a tejet és a vajat közepesen alacsony hőfokon. Reszeljük bele a szerecsendiót, majd sózzuk.
  2. Amikor a tej meleg és a vaj megolvadt, apránként, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a búzadarát. Főzzük addig, amíg sűrűsödni nem kezd. Az a jó, ha olyan állagot kapunk, mint a főtt kása.
  3. Vegyük le a tűzről, és azonnal keverjük bele a két tojássárgáját.
  4. Szórjuk bele a sajtot, majd formázzuk meg a tésztát. A meleg keveréket rakjuk két sütőpapír közé, és sodrófa segítségével nyújtsuk ki. Ezután hagyjuk kihűlni.
  5. A következő lépés, hogy pogácsaszaggatóval kerek formákat vágunk ki a tésztából.
  6. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, szórjuk meg extra sajttal és ízlés szerint olvasztott vajjal.
  7. Szórjunk a tepsibe zsályát, majd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig.

Pasta alla Gricia

Pasta alla Gricia

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál fekete bors;
  • 170 g félérett pecorino romano sajt;
  • 170 g guanciale (tokaszalonna) vagy pancetta;
  • 1,5 dl fehérbor;
  • 300 g spaghetti vagy tonnarelli.

Így készítsük el:

  1. Egy száraz serpenyőben, alacsony hőfokon pirítsuk a fekete borsot nagyjából egy percig, majd tegyük félre. Eközben tegyük fel a tésztát főni.
  2. Vágjuk vastagabb szeletekre a guancialét, majd süssük meg a serpenyőben közepes hőfokon.
  3. Amikor a guanciale megsült, öntsük fel fehérborral és tegyünk rá néhány evőkanállal a főzővízből is, majd dobjuk bele a fekete borsot.
  4. Készítsük el a sajtmártást, ami azt jelenti, hogy a lereszelt pecorinóra öntsünk egy keveset a még forrásban lévő főzővízből. Keverjük össze, hogy krémes állagúvá váljon. Öntsünk a tésztához és adjuk hozzá a húst is, majd keverjük össze.

Spaghetti alla Nerano

Spaghetti alla Nerano

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 300 g spaghetti;
  • 3 evőkanál olívaolaj;
  • 2 db közepes méretű cukkini;
  • só, bors, ízlés szerint;
  • 50 g provolone sajt;
  • friss bazsalikom a tálaláshoz.

Így készítsük el:

  1. Első lépésként tegyük sós vízbe a tésztát, és készítsük el a szószt, amíg megfő.
  2. Tisztítsuk meg és vágjuk fel a cukkinit vékony szeletekre. Ezután öntsünk olajat egy serpenyőbe, és pirítsuk meg a zöldséget. Tegyük át egy papírtörlőre, hogy felitathassuk a felesleges olajat.
  3. Tegyük vissza a cukkinit a serpenyőbe, szórjuk meg a reszelt sajttal, és forgassuk bele a tésztát is.
  4. Adjunk hozzá a főzővízből is egy keveset, hogy még intenzívebb ízt kapjunk.
  5. Tálalás előtt dobjunk rá néhány levél friss bazsalikomot.

(Forrás: Piatto Recipes)

A figyelmetekbe ajánljuk