Ha már kicsit ráuntál a kedvenc tésztádra, és valami újra vágysz, de mégis maradnál a hagyományos mediterrán ízvilágnál, most mutatunk 5, nálunk kevésbé ismert receptet, amit az olaszok rendszeresen elkészítenek.
Fettuccine alla papalina
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 1 közepes vöröshagyma;
- 200 g prosciutto;
- 40 g vaj;
- 4 tojássárgája
- 1 egész tojás;
- 85 g parmigiano reggiano;
- 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors;
- egy csipet só;
- 400 g fettuccine tészta.
Így készítsük el:
- Első lépésként szeleteljük apróra a hagymát, vágjuk csíkokra a sonkát és reszeljük le a parmezánt.
- A tojássárgáját és az egész tojást keverjük össze a fekete borssal, a sajttal és a sóval. Alaposan keverjük el, majd tegyük félre.
- Főzzük meg a tésztát. Közben olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, és egy kanállal a tészta forró főzővizéből is tegyünk bele. Közepes lángon dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a prosciuttót, és pirítsuk meg.
- Adjunk egy merőkanállal a tojásos keverékbe a főzővízből. Ezután tegyük a tésztát a serpenyőbe és öntsük rá a szószt.
Ez is érdekelhet! Carbonara paktum: törvénnyel fékeznék meg a magas éttermi árakat Rómában
Spaghetti all’Assassina
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 250 g paradicsompüré;
- 5 evőkanál olívaolaj;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 2 levél bazsalikom;
- egy csipet só;
- 900 g padlizsán;
- 300 g rigatoni tészta;
- 30 g ricotta.
Így készítsük el:
- Egy nagy serpenyőbe tegyünk néhány evőkanál olívaolajat. Dobjuk bele a fokhagymát és alacsony hőfokon pároljuk meg.
- Adjuk hozzá a paradicsompürét, majd sózzuk és dobjuk bele a friss bazsalikomot is. Fedjük le, és főzzük 30 percen keresztül.
- Ha letelt az idő, egy botmixer segítségével turmixoljuk össze.
- Ezután kockázzuk fel a padlizsánt, és 150 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 5 percig.
- Főzzük meg a tésztát, közben adjuk hozzá a paradicsomszószhoz a padlizsánt. Dobjuk bele a megfőtt tésztát és tálalás előtt keverjük össze.
Gnocchi alla Romana
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 180 g búzadara;
- 1 l tej;
- 40 g parmigiano reggiano;
- 40 g vaj;
- 2 tojássárgája;
- egy csipet szerecsendió;
- egy csipet só;
- 5 levél friss zsálya a díszítéshez.
Így készítsük el:
- Forraljuk fel a tejet és a vajat közepesen alacsony hőfokon. Reszeljük bele a szerecsendiót, majd sózzuk.
- Amikor a tej meleg és a vaj megolvadt, apránként, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a búzadarát. Főzzük addig, amíg sűrűsödni nem kezd. Az a jó, ha olyan állagot kapunk, mint a főtt kása.
- Vegyük le a tűzről, és azonnal keverjük bele a két tojássárgáját.
- Szórjuk bele a sajtot, majd formázzuk meg a tésztát. A meleg keveréket rakjuk két sütőpapír közé, és sodrófa segítségével nyújtsuk ki. Ezután hagyjuk kihűlni.
- A következő lépés, hogy pogácsaszaggatóval kerek formákat vágunk ki a tésztából.
- Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, szórjuk meg extra sajttal és ízlés szerint olvasztott vajjal.
- Szórjunk a tepsibe zsályát, majd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig.
Pasta alla Gricia
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 1 evőkanál fekete bors;
- 170 g félérett pecorino romano sajt;
- 170 g guanciale (tokaszalonna) vagy pancetta;
- 1,5 dl fehérbor;
- 300 g spaghetti vagy tonnarelli.
Így készítsük el:
- Egy száraz serpenyőben, alacsony hőfokon pirítsuk a fekete borsot nagyjából egy percig, majd tegyük félre. Eközben tegyük fel a tésztát főni.
- Vágjuk vastagabb szeletekre a guancialét, majd süssük meg a serpenyőben közepes hőfokon.
- Amikor a guanciale megsült, öntsük fel fehérborral és tegyünk rá néhány evőkanállal a főzővízből is, majd dobjuk bele a fekete borsot.
- Készítsük el a sajtmártást, ami azt jelenti, hogy a lereszelt pecorinóra öntsünk egy keveset a még forrásban lévő főzővízből. Keverjük össze, hogy krémes állagúvá váljon. Öntsünk a tésztához és adjuk hozzá a húst is, majd keverjük össze.
Ajánljuk figyelmedbe! Az olaszok szerint ez a helyes módja a spagetti fogyasztásának
Spaghetti alla Nerano
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 300 g spaghetti;
- 3 evőkanál olívaolaj;
- 2 db közepes méretű cukkini;
- só, bors, ízlés szerint;
- 50 g provolone sajt;
- friss bazsalikom a tálaláshoz.
Így készítsük el:
- Első lépésként tegyük sós vízbe a tésztát, és készítsük el a szószt, amíg megfő.
- Tisztítsuk meg és vágjuk fel a cukkinit vékony szeletekre. Ezután öntsünk olajat egy serpenyőbe, és pirítsuk meg a zöldséget. Tegyük át egy papírtörlőre, hogy felitathassuk a felesleges olajat.
- Tegyük vissza a cukkinit a serpenyőbe, szórjuk meg a reszelt sajttal, és forgassuk bele a tésztát is.
- Adjunk hozzá a főzővízből is egy keveset, hogy még intenzívebb ízt kapjunk.
- Tálalás előtt dobjunk rá néhány levél friss bazsalikomot.
(Forrás: Piatto Recipes)