Ha nincs sok időnk főzni, de valami igazán finom különlegességre vágyunk, az édes-sós teriyaki csirke tökéletes választás lehet egy otthoni vacsorához. Gyorsan elkészül és gazdag ízvilágot kínál, köszönhetően a házi szósznak, amely friss gyömbérrel, fokhagymával, szójaszósszal és barna ecettel készül. Mutatjuk a receptet!
Míg a hagyományos japán teriyaki grillezett húsra utal, amit szójaszószban pácolnak, a japán-amerikai stílusú teriyaki receptek inkább a keverve sütött (stir-fry) ételek felé tendálnak, édesebb ízvilággal. Ezt a különleges vacsorát brokkolival, édesburgonya és kelbimbó kombinációval vagy párolt rizzsel tálalhatjuk, a Bon Appetit ajánlása szerint.
Ezt is olvasd el! A fogyókúrázók egyik kedvenc tésztája lehet ez a kelet-ázsiai finomság
Hozzávalók:
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 szál újhagyma
- 1 kisebb gyömbér, meghámozva, finomra reszelve
- 5 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
- 120 ml szójaszósz
- 50 g barna cukor
- 1 evőkanál almaecet
- 3 evőkanál növényi olaj
- 680 g bőr nélküli, csont nélküli csirkecomb vagy csirkemell, csíkokra vágva
- Só és frissen őrölt bors
- Pirított szezámmag és párolt fehér rizs (tálaláshoz)
Így készül:
Keverjük össze a kukoricakeményítőt 1 evőkanál vízzel egy kis tálkában. A csirkeszeleteket szórjuk meg sóval és borssal. Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben közepesen magas hőmérsékleten, majd adjuk hozzá a csirkét, és keverés nélkül süssük 3-5 percig, amíg átsül.
Figyelmedbe ajánljuk! Egyetlen serpenyőben elkészíthető ez az olasz rizses csirke – recept!
Illusztráció
Fotó: afterphoto/Shutterstock
Ezután adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk fél percig. Öntsük hozzá a szójaszószt, a barna cukrot, az almaecetet és a kukoricakeményítős keveréket. Főzzük további 1-2 percig, amíg a szósz be nem sűrűsödik. A kész ételt tálaljuk párolt rizzsel, végül pedig szórjuk rá a pirított szezámmagot és a szeletelt újhagymát.