Ha igazán intenzív sorozatélményre vágyunk, nézzünk igaz történeten alapuló szériákat, hiszen nézőként ezeknek a sztoriknak a szereplőivel lehet a legkönnyebben azonosulni. Mutatjuk a legjobbakat!

Szerencsénkre egyre több gyártó ismeri fel az igényt az ilyen jellegű sorozatokra, melynek eredménye tucatnyi hitelesen és izgalmasan feldolgozott igaz történet. A sorozatélmény intenzitása mellett sokat számít a tudásanyag megszerzése is. A legtöbb esetben az ilyen típusú sorozatok olyan témákat dolgoznak fel, melyek történelmi jelentőségűek voltak, vagy adott esetben nagyban befolyásolták a mainstream popkultúra változásait. Ennek fényében álljon itt a négy legjobb, igaz történeten alapuló sorozat.

Vigyázat, az ajánlók spoilereket is tartalmazhatnak!


Tölts el 10 évet börtönben erőszaktevőként, miközben tudod, hogy ártatlan vagy

www.youtube.com

When They See Us: Limited Series | Teaser [HD] | Netflix

És megtudod, mit érzett a Central Park-i Ötös, akiknek történetéről a Netflix egyik önálló minisorozata, a When They See Us számol be. Az amerikai igazságszolgáltatás talán legsötétebb óráit bemutató széria 1989. április 19-én kezdődik, a kiindulópont fókuszában pedig a Central Parkban kocogó, huszonnyolc éves Trisha Meilit áll, akit ezen az estén leütöttek, megerőszakolták, majd brutálisan megvertek.

A sorozat viszont nem róla, hanem arról az öt afroamerikai fiúról szól, akiket a rendőrség – több szerencsétlen egybeesés következtében – az üggyel kapcsolatban előállított. A rendőrség és a nyomozást végző ügyész ezt követően több ponton is visszaéltek hatalmukkal: a fiúkat szüleik és jogi tanácsadás nélkül kezdték el kihallgatni. Hamis tanúvallomásra vették rá őket, amit videóra vettek, majd az ezekből készült hivatalos dokumentumokat alá is íratták velük.

A Central Park-i Ötösként elhíresült fiúk ezt követően már nem tudták bebizonyítani ártatlanságukat, melynek következtében az akkor 14 éves Raymond Santanát és Kevin Richardsont, valamint a 15 éves Antron McCray-t és Yusef Salaamt fiatalkorúak börtönében letöltendő öt és tíz év közötti börtönbüntetésre ítéltek, a 16 éves Korey Wise-nak viszont – kora miatt – felnőttként tárgyalták az ügyét, és ennek megfelelően is ítélték el: 2002-ben, nagyjából tizenkét év után szabadult a börtönből.

A valódi tettes, Matias Reyes csak évekkel később, Wise szabadulásának évében jelentkezett. Ügyük végére viszont csak 2014-ben került pont: 41 millió dollár kártérítést ítéltek meg összesen az öt férfinak: Santana, Salaam, McCray és Richardson fejenként 7 dollárt, Wise pedig 12,2 milliót kapott.

A sorozat önmagában is egyedülálló, de ha másért nem is, a Wise-t alakító Jharrel Jerome színészi munkája miatt kihagyhatatlan darab – nem véletlen, hogy a színész el is nyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Emmy-díjat 2019-ben. A sorozatot összesen 9 Emmy-re jelölték, olyan kategóriákban, mint legjobb női főszereplő, legjobb férfi mellékszereplő vagy legjobb rendezés.

34 évvel a tragédia után megint minden Csernobilról szólt

www.youtube.com

Chernobyl (2019) | Official Trailer | HBO

2019-ben mutatták be az HBO GO-n az 1986-ban történt atomerőmű-balesetet és annak körülményeit feldolgozó minisorozatot, mely végül akkora siker lett, hogy négy Golden Globe-ra és számtalan Emmy-díjra jelöltek – és ezek közül természetesen párat el is nyert.

A Csernobil ráadásul úgy tudott az előző év legjobb sorozata lenni, hogy nincs benne semmi olyan, ami az esetek nagy részében képernyő elé ültetné a nézőket: a szériát nézve nem találkozunk ugyanis erotikával, ármánykodással vagy erőszakkal. Szürkés képvilággal ellátott, már-már dokumentarista jelleggel bemutatott igaz történetet kapunk, ami minden bizonnyal hozzá is járult a széria sikeréhez.

A sorozat népszerűségében nagy szerepet játszott továbbá a már feljebb is említett tudásanyag megszerzésének lehetősége: mind tudjuk, mi történt az egykor Szovjetunióhoz tartozó városban, a baleset körülményeiről azonban a legtöbben nem voltak ilyen jól informáltak. Nézőként válaszokat kapunk a nem is olyan távoli múltban történt tragédiáról, mindezt olyan intenzítással, hogy már-már szereplőként éljük meg a látottakat.

Hatással vannak az életünkre, mégsem ismerjük őket. Kik ők?

www.youtube.com

Fosse/Verdon – Official HD Trailer – 2019

Valószínűleg a legtöbbünknek szinte semmit nem mond Bob Fosse vagy Gwen Verdon neve, pedig sokkal nagyobb hatással voltak ránk, mint az gondolnánk. Egészen pontosan nem is ránk, inkább a popkultúrára, ők voltak ugyanis a Broadway koreográfus-rendező álompárja évtizedeken keresztül.

Az FX-en – nálunk az HBO Go-n nézhető meg a sorozat – bemutatott Fosse/Verdon a házaspár romantikus és kreativitással átitatott, mégis teljesen alá-fölérendelt kapcsolatába nézhetünk bele. Bár mindketten ugyanolyan tehetségesek voltak, mégis Fosse volt reflektorfényben közös munkáik során – még úgy is, hogy az Oscar-díjas rendező-koreográfus Verdon nélkül valójában képtelen volt alkotni: a sorozatból például kiderül, hogy egyik legnagyobb sikerét, az 1972-ben bemutatott, és végül Oscar-díjat érdemelt Kabarét – Liza Minnelli főszereplésével – gyakorlatilag Verdon mentette meg a totális bukástól.

A sorozat másik erőssége, hogy tökéletes bemutatja a művészemberek életének folyamatát: a folyamatos pörgést rendszeresen kiégés közeli állapot kíséri, amiből se Fosse, se Verdon (bár inkább előbbi) nem tudott és sokszor nem is akart kitörni.

A két főszereplő, az Oscar-díjas Sam Rockwell, valamint többszörösen Oscar-jelölt Michelle Williams tökéletes játéka már csak hab a tortán. Utóbbi ráadásul újból bebizonyította, hogy már rég maga mögött hagyta Dawsont, na meg a haverokat, hiszen gyakorlatilag minden létező díjat bezsebelt: Golden Globe, Critics Choice, de megkapta az Emmy-szobrot is.

Megerőszakoltak? Nem hiszünk neked, szerintünk csak kitaláltad!

www.youtube.com

Unbelievable | Official Trailer | Netflix

A When They See Us sikere után a Netflix újabb igaz történeten alapuló sorozattal ajándékozta meg közönségét, amit tökéletesen is tett, hiszen a Central Park-i Ötök sztorijához hasonlóan az Unbelievable is a képernyőhöz ragasztja nézőjét.

A sorozat két idősíkon játszódik: az egyik Marie, egy gyermekvédelmi rendszerbe bekerült, több nevelőszülőnél is élő fiatal lány történetét meséli el, akit egyik éjszaka egy maszkos férfi megerőszakol saját kollégiumi szobájában, ám ezt senki nem hiszi el neki, sőt a rendőrségen még arra is ráveszik, hogy vallja azt, kitalálta az egész sztorit.

A másik történet három évvel később játszódik. Ebben az idősíkban a rendőrnyomozó Karen Duvallt követhetjük végig, akit egy, Marie ügyéhez rettentően hasonló esethez hívnak ki. A két szál idővel összeér, végül pedig kiderül, hogy Marie valóban elszenvedte mindazokat a szörnyűségeket, amikről korábban beszámolt.

Bár az Unbelievable-re alapvetően nagyon jellemző, hogy egyáltalán nincs túldramatizálva, egyfajta feszültség mégis végig átjárja. Ez annak köszönhető, hogy bár a néző tudja, hogy mindkét történetszál bűnöse ugyanaz a személy, a két főszereplő csak az utolsó részben találkozik. A sorozat készítői kételyek közt hagyják a nézőt, aki az utolsó pillanatig nem lehet biztos benne, hogy Marie igazsága végül bebizonyosodik-e.

A miniszériában nyújtott alakításáért a Marie Adlet megformáló Kaitlyn Devert és a Karen Duvall megszemélyesítő Merritt Wevert is Golden Globe-díjra jelölték.