Etióp filmet mutatnak be a Cannes-i Filmvásáron

Az utóbbi évtized meghatározó volt a film- és sorozatgyártók számára: ennek köszönhetően a nézők évről-évre sok különleges produkcióval találkozhattak a világ különböző pontjairól. Ez igaz az afrikai kontinensről érkező produkciókra, köztük Jan Philipp Weyl Running Against the Wind című, Etiópiában készült filmjére is.


A német rendező produkciójának Etiópián kívüli forgalmazási jogait megvásárolta a francia Wide Management, mely 2020 júniusában mutatja be a filmet a Cannes-i Filmfesztivál idején tartott Marché du Film Online-on – tudhatjuk meg a Hollywood Reporter beszámolójából.

A Marché du Film Online egy filmes szakkiállítás és vásár, mely alkalmat ad a producereknek, hogy terveiket megismertessék a potenciális befektetőkkel: ezek a találkozók kedvezően hathatnak a nemzetközi koprodukciós alkotói és pénzügyi folyamatokra.

A Running Against the Windkét, az etióp fővárostól távol élő barát történetét meséli el, akiknek életét egyetlen kép változtatja meg. Solomon Addis Ababába költözik, hogy fotógráfus legyen, Abdi azonban szülőfalujukban marad, mivel példaképéhez, a kétszeres olimpiai bajnok, Haile Gebrselassie-hez hasonlóan ő is hosszútávfutó szeretne lenne. A két barát életútja csak 10 évvel később keresztezi újra egymást, amikor végül Abdi is a fővárosba költözik, hogy a nemzeti futócsapattal eddzen. A két fiú élete teljesen megváltozott, Abdi sikereket ér el a sportban, az egykor tehetséges Solomon viszont a bűnözés irányába sodródott.

A film rendezője, Jan Philipp Weyl számára fontos volt, hogy megismerkedjen az etióp kultúrával, így az országba költözött és ott is élt évekig, megtanulta Etiópia 8 fő nyelvének egyikét, az amharát, valamint Solomon karakteréhez hasonlóan szemétszállítóként dolgozott.

„Ritkaság olyan afrikai filmet találni, ami ilyen magas minőségen készült és ezáltal képes szélesebb közönséget is megszólítani. A film rendkívül modern, és egy mezőnyben versenyezhet olyan produkciókkal, amelyek júl futnak akár a Netflixen vagy az Amazonon is" – mondta a Running Against the Windről a Wide Managemet nemezetközi értékesítési vezetője, Maxime Montagne.

A Cannes-i Online Filmvásárt ebben az évben június 22. és 26. között rendezik meg.

A figyelmetekbe ajánljuk