Miért rajonguk ennyire igaz történeten alapuló sorozatokért?

Miért rajonguk ennyire igaz történeten alapuló sorozatokért?

Sokak számára nincs is jobb módja a kikapcsolódásnak annál, mint a Netflixen nézni egy bűnügyi dokumentumfilmet, sőt valaki egyenesen függővé válik. De vajon mi lehet az oka?


A bűnügyi történetek népszerűbbnek tűnnek, mint valaha. A könyvesboltok polcai és a televíziók műsortervei hemzsegnek krimirodalomtól és a nyomozós filmektől. Az utóbbi években pedig a true crime műfaj is életre kelt, olyan nagy sikerű dokumentumfilmeknek köszönhetően, mint a Gyilkosfaragás, Az elátkozott: Robert Durst halálos élete és az Eltemetett titkaink. A Serial című podcast pedig – amelynek első évada egy valós gyilkosságot vizsgált – több százmillió letöltést ért el.

A pszichológusok szerint azért vonzódunk ezekhez a történetekhez, mert a gyilkosság, a nemi erőszak és a lopás már a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató őseink óta jelentős szerepet játszik az emberi társadalomban. Természetünkből fakad, hogy fokozottan érzékenyek vagyunk a bűncselekményekre, és ösztönösen fel akarjuk fedezni a „ki", „mi", „mikor" és „hol" kérdéseit, hogy megtudjuk, mi mozgatja a bűnözőket, és hogy jobban megvédhessük magunkat és rokonainkat.

Az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem 2010-es tanulmánya szerint a nők jobban vonzódnak a true crime történetekhez, mint a férfiak, és leginkább azok a történetek érdeklik őket, amelyek betekintést engednek a gyilkos indítékaiba, vagy amik információkat tartalmaznak az áldozatok meneküléséről, és amelyekben leginkább női áldozatok szerepelnek.

Ez tehát beleillik az evolúciós elképzelésbe, miszerint az emberek ösztönösen vonzódnak az olyan történetekhez, amikben azonosulni tudnak az áldozattal, és tippeket és stratégiákat olvashatnak a gonosz legyőzésére.

Természetesen más okai is vannak annak, hogy miért vonzódunk az igazi bűnügyekhez: sok esetnek van egy problémamegoldó eleme, de ott van a szórakozási faktor is, hogy elmerülhetünk egy igazán izgalmas történetben.

(sciencefocus)

A figyelmetekbe ajánljuk