Better Call Saul

Better Call Saul, Tönkretehetlek, Mrs. America… tovább is van, mondjuk még? A Hollywood Reporter összegyűjtötte az eddigi tíz legjobb 2020-as sorozatot. Mutatjuk a listát!


Az amerikai Hollywood Reporter filmkritikusai szerint idén sem lehet okuk panaszra a sorozatfüggőknek. A streamingszolgáltatók szinte ontják magukból a különböző műfajú, témájú filmeket, antifeminista harcostól, gasztro-utazásos műsorokon át régi favoritok is jelentkeznek új részekkel.

Ahogy az élet minden területére, úgy természetesen a filmes világra is óriási hatással volt a koronavírus-járvány. Normál esetben júliusra már sok jó sorozatot láttunk, köszönhetően a május végi Emmy-nevezéseknek, de még az ősz is tud meglepetéseket tartogatni, a télről nem is beszélve, az ünnepi szezonra időzítés és a Golden Globe-jelölések miatt.

Az idei év azonban más lesz: mivel rengeteg filmet nem tudtak befejezni, ezért vélhetően elmarad az őszi filmdömping, tehát az év legjobbjait jó eséllyel már most láthattuk.

Íme Daniel Fienberg és Inkoo Kang amerikai filmes szakíró szubjektív "legjobb sorozat" listája 2020 első felének legjavából.

Better Call Saul

A Better Call Saul2015-ben kezdődött széria, a Breaking Bad előzménysorozata, Vince Gilligan és Peter Gould alkotása. Kiváló alakítások, páratlan rendezői bravúrok jellemezték az új részeket is. Az online felületeken ismét kiújultak a Breaking Bad – Better Call Saul „ízlésharcok", holott inkább annak kellene örülni, hogy ilyen kiváló sorozatok születnek.

Jobb idők (Better Things)

A Jobb idők (Better Things) Pamela Adlon sorozata, a félórás epizódok mellbevágóan hűen adják vissza a női lét kihívásait – szinte minden momentuma mély nyomot hagy a nézőben. Apróbb eseményekkel, érzésekkel, kifinomultan árnyalt karakterábrázolással bizonyítja a rendező, hogy jelenleg ebben a formátumban ő az egyik legjobb.

Brockmire

A Brockmire egy Kansas City-ben élő tévébemondó csúfos karriertörténete, amely váratlan fordulatokkal, kimagasló színészi teljesítményekkel nyűgözi le a nézőket. A főszereplőt játszó Hank Azaria ezzel az alakítással érte el karrierjének csúcspontját.

Diane védelmében (The Good Fight)

A Diane védelmében (The Good Fight) jogi és politikai témákat boncolgató televíziós drámasorozat, a Férjem védelmében folytatása. A sorozat idei évada ugyan rövidebbre sikerült a pandémia miatt, de talán az egyetlen képernyős alkotás, amely kiszámíthatatlanságában felülmúlja a Trump-időszak „furcsaságait".

Tönkretehetlek (I May Destroy You)

A Tönkretehetlek (I May Destroy You)egy angol dráma, amely Arabelláról, a fiatal írónőről szól, akinek látszólag tökéletes élete gyökeresen megváltozik, miután szexuálisan bántalmazzák. Michaela Coel a rendezője és a főszereplője is a lebilincselő, fekete humorú, önéletrajzi ihletésű sorozatnak.

Mrs. America

A Mrs. America a nők egyenjogúságáért folytatott küzdelmes harcba, a férfiaknak és nőknek egyenlő jogokat biztosító alkotmánymódosítás körüli csatározásokba és a 70-es évek Amerikájának problémáiba ad betekintést. A polgári jogi mozgalmakról, az amerikai feminizmus történetéről humorosan, érthetően és izgalmasan mesél. A főszerepet Cate Blanchett játssza: egy hatgyermekes antifeminista, egykori szépségkirálynő, aki az Amerika és a Szovjetunió között zajló fegyverkezési verseny szakértője.

My Brilliant Friend

A My Brilliant Friend egy olasz „coming of age" drámasorozat, amely 2018-ban kezdődött. A második világháború után játszódó történet két fiatal nő sikereiről, bukásairól, törékenységéről és örök barátságáról szól. Az örök barátság lassan elkopik, miután egyikük megpróbál kilépni életének szűkös valóságából.

Ugly Delicious

Az Ugly Delicious az utazást, a gasztronómiát és a történelmet vegyíti. Anthony Bourdain, híres gasztroszakértő halálával nagy űr keletkezett, amit többen is megpróbálnak betölteni. Például David Chang, aki a műsorban megmutatja, hogyan készítik ugyanazokat az ételeket a különböző kultúrájú országokban, ráadásul az apaság problémakörével teszi emlékezetessé a nyitóepizódot.

Visible

A Visible című dokumentumfilm-sorozat az LMBTQ mozgalmak televízióban való megjelenését mutatja be, egészen a kezdetektől napjainkig. A televíziónak fontos szerepe volt az elfogadtatásban, mivel a queer-karakterek megjelentek a családok „nappalijában". A sorozat azok előtt tiszteleg, akik ezt a változást elősegítették, akik láthatóvá tették ezt a bántalmazott társadalmi réteget.

Hétköznapi vámpírok (What We Do in the Shadows)

A 2014-es Hétköznapi vámpírok (What We Do in the Shadows) sorozatváltozata, ami az áldokumentarista formavilágot megtartva az egyik legélesebb eszű társaságot hozta létre. Zsenialitása abban rejlik, hogy a vámpírfilmeket kifordítja. Az új-zélandi rendező humorral, szatirikusan mutatja be, milyen lenne a vámpírok élete manapság.

Forrás: The Hollywood Reporter

Szerző: Krausz Viktória

Related Articles From Your Site
A figyelmetekbe ajánljuk