Attenborough-n túl is vannak jó dokumentumfilm-sorozatok

David Attenborough neve már évtizedekkel ezelőtt egybeforrt a dokumentumfilmezéssel. Mindent, amit szeretünk az ismeretterjesztő műsorokban, hozzá kapcsoljuk. De vajon mire képes nélküle ez a filmes műfaj?


A streamingszolgáltatók terjeszkedésével egy teljesen új tendencia figyelhető meg a piacon. Az Attenborough-jellegű dokumentumfilm-sorozatok általában bolygónk flóráját és faunáját mutatják be. Ettől teljesen eltérő stílusba sorolhatóak be például a Netflix saját gyártású dokusorozatai, melyek témája szélesebb spektrumon mozog. A dokumentumfilmesek talán rájöttek, hogy a természetfilmjeik nem tudják felvenni a versenyt olyan kultikus sorozatokkal, mint például a Bolygónk, a Föld, így elindultak egy teljesen másik irányba. Sorozataikban sok estben popkulturálisan jelentős eseményeket dolgoznak fel, érdekes – és szinte már-már komikus – emberek életét mutatják be, vagy az élelmiszeripar viszontagságaiba engednek betekintést.

Explained

Rövid, részenként legfeljebb 16-18 perces dokumentumfilm-sorozat, mely minden epizódjában teljesen más témát ismertet nézőivel: monogámia, tetoválás, marihuána, asztrológia, szekták, de van egy teljes epizód, ami a K-pop (a korei popzene) zenei stílus hátterét, mainstream kultúrára gyakorolt hatásait és a már-már világsztári allűrökben tündöklő énekeseinek problémáit mutatja be.

Az Explained egyértelműen az egyik legnépszerűbb sorozat a streamingszolgáltatón, ami a készítők profizmusának köszönhető. Naprakészségük odáig terjed, hogy a koronavírus-járvány világjárvánnyá nyilvánítását követően alig telt el pár hét, mire bemutatták, a kifejezetten COVID-19-ről szóló, háromrészes Explained-évadot.

A sorozat ezenkívül két általános és két speciális évaddal rendelkezik – utóbbi kettő közül az egyik az emberi elme érdekességeit dolgozza fel, míg a másik a szexualitás témakörét járja körül.

Rotten

A Netflix 2018-ban mutatta be Rotten című dokumentumfilm-sorozatát, mely az élelmiszeripar környezetünkre és társadalmunkra gyakorolt problémáira fókuszál. A sorozat minden epizódja egy-egy terméket mutat be – megismerhetjük az adott élelmiszer előállításának, feldolgozásának, szállításának hátterét, de azoknak az embereknek az életébe is betekintést nyerhetünk, akiknek életszínvonala nagyban csökkent ezeknek a folyamatoknak köszönhetően.

A Rotten eddig összesen két évaddal rendelkezik, mindegyik rész 48-63 perces, az epizódokban pedig olyan termékek életútját ismerhetjük meg, mint például a palackozott víz, az avokádó, a mogyoró vagy a fokhagyma.

Cheer

A cheerleadin, vagyis a pompom-lányok és -fiúk misztikus világa, olyannyira amerikai dolog, hogy mi, európaiak szinte csak filmes és sorozatos élményeinkre támaszkodva tudjuk elképzelni őket. Tudjuk róluk, hogy ők a gimnázium legnépszerűbb emberei, bálkirályok és -királynők, ők azok, akiknek az életben a legfontosabb a szurkolás – vagy legalábbis azt hittük, hogy ilyenek. Egészen addig amíg 2020 januárjában a Netflix bemutatta Cheer című dokumentumfilm-sorozatát, és rá kellett jönnünk, hogy ezek a gyerekek egyáltalán nem olyanok, mint ahogyan lefestették őket a tipikus amerikai tinifilmekben.

A Cheer a Navarro Főiskola cheerleader csapatának egy évét mutatja be, azt a folyamatot, ahogy a sorozat főszereplői felkészülnek az Egyesült Államok legfontosabb eseményére ebben a kategóriában: a Nemzeti Cheerleader Bajnokságra. Azonkívül, hogy a széria betekintést enged a csapat életébe, megismerve így minden nehézséget és problémát, amit magában foglal ez a sportág – azon például egyáltalán ne lepődjünk meg, hogy minden részben van legalább egy szirénézó mentőautó – úgy azt is megtudhatjuk, mekkora befolyásolással bír egy nagy cég a sportokra. A Cheer szereplői óriási népszerűségre tettek szert a széria miatt – többen vannak már köztük, akiknek követőbázisa milliós nagyságrendű lett Instagramon.

Killer Inside – The Mind of Aaron Hernandez

Vajon mi történik akkor, ha a világ egyik legnépszerűbb NFL-játékosát egyik napról a másikra letartóztatják gyilkosság vádjával? Természetesen a média egyből felkapja a sztorit, a rajongók kiállnak hősük mellett, a nyomozást végző szakemberek pedig próbálják mindenáron bebizonyítani igazukat – pontosan erről szól a Killer Inside – The mind of Aaron Hernandez című Netflixes dokumentumfilm-sorozat, amit 2020 elején mutattak be a streamingcsatornán.

A széria gyakorlatilag minden háttérinformációt bemutat számunkra azért, hogy megértsük, mi késztette végül 2013-ban, az akkor alig 24 éves Hernandezt, hogy megölje felesége húgának vőlegényét. Az Amerikai Futball Szövetség sztárjáról mindenki azt gondolta, hogy tökéletes élete van: gimnáziumi évei alatt tanárai és diáktársai körében is a legnépszerűbb tanuló volt, már itt megismerkedett későbbi feleségével, családjával tökéletes kapcsolatot ápolt, és nem volt tőle tehetségesebb sportoló szinte az egész országban.

A sorozatból azonban kiderül, hogy Hernandez életében koránt sem volt minden tökéletes: bevándorló családba született, bár apját mindenki szerette és tisztelte, a négy fal között rendszeresen verte fiait. Nem is csoda, hogy Hernandez sosem merte bevallani még saját magának sem, hogy homoszexuális.

A világklasszis amerikai focistát mindenki szerette, de azt is tudták róla, hogy óriási titkokat hordoz. Hernandez egy idő után teljesen kiszámíthatatlanná, agresszívvá vált, valamint rendszeresen drogokat fogyasztott. Élete végül tragédiába torkollott, melyet a róla szóló háromrészes sorozaton keresztül ismerhet meg a néző.

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

Egy szinte már vígjátékszerű dokumentumfilm-sorozat, melynek legmélyén sokkal sötétebb dolgokat talál a néző – ezt nyújtja a Netflix egyik legújabb dokuszériája, melyet akkora siker követett márciusi bemutatója után, hogy szereplői szinte azonnal a közösségi oldalak kikerülhetetlen mém-alapanyagai lettek.

A Tiger King, az Egyesült Államokban ismert magánállatkert-tulajdonos, Joe Exotic konfliktusát dolgozza fel, a szintén ismert állatvédő, Carole Baskinnel. A néző szinte kapkodja a fejét az események gyorsasága miatt: egyik percben a főszereplő még a világ leghíresebb nagymacskatartója, a következő pillanatban viszont már indul az Egyesült Államok elnöki posztjáért. Mindeközben a széria másik kulcsfigurájáról kiderül, hogy azzal vádolják, megölte előző férjét. Ha ez nem lenne elég, a sztorit még körbeveszi számtalan nagyon furcsa és nagyon amerikai háttérsztori, melynek legvégén Joe Exotic még börtönbe is kerül.

Ezek után persze nem csoda, hogy a rendező, Eric Goode a tervezett egy év helyett, 5 évig forgatta a Tiger Kinget, ahogy az sem, hogy a bemutatót követő első tíz napban, a sorozat több mint 34 millió nézőt ültetett a képernyők elé.

A figyelmetekbe ajánljuk